2013.03.26. 06:12          



Isztambul ismét olimpiai lázban ég

Törökország gőzerővel készül arra, hogy Isztambul nyerje el a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát, amelyről szeptember 7-én dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 125., Buenos Aires-i kongresszusán.

    Ezt jelzi, hogy a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán elterülő városban lépten nyomon az eseményt hirdető plakátokba botlik a látogató. Sőt még egy felújítás alatt álló mecsetet körülölelő állványzatra terített molinó is öles betűkkel hirdeti: "Istanbul 2020", a felirat alatt pedig az olimpia jelképének számító öt karika látható.

    A török légitársaság a gépei fedélzetén olvasható lapjában négy oldalt szentel a hét év múlva sorra kerülő eseménynek, amelyért a több mint 13 millió lakosú török metropolisz mellett Madrid és Tokió verseng. A szervezőbizottság egyik vezetőjével készített interjúból kiderül, hogy minden idők legmonumentálisabb megnyitó ünnepségét tervezik a Boszporusz partjain, amennyiben Isztambul lesz a házigazda.

    A cikkben az is olvasható, hogy négy nagy versenyzóna lenne, s a sportolók átlagosan negyedóra alatt juthatnának el a város európai részére tervezett olimpiai faluból a helyszínekre, de a legtávolabbi elérése is legfeljebb 35 percet venne igénybe.

    A törökök olimpiarendezésének infrastrukturális gátja nagy valószínűséggel nincs, mert a városban úton-útfélen látni hoteleket, s a szállás az egyik legfontosabb szempont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára. A metróhálózat jelenleg is fejlesztés alatt áll, minek köszönhetően az eddigi 58 megállóhoz további 23 társul, illetve tavaly bejelentették - szintén a reménybeli olimpiarendezés jegyében -, hogy megépül a harmadik híd, amely összeköti a város európai és ázsiai részét.

    Olyan létesítményeket is építenek, mint Európa harmadik legnagyobb sportcsarnoka, a 16 ezer néző befogadására alkalmas Sinan Erdem Sportcsarnok, melynek köszönhetően az elmúlt években világversenyek sorát rendezték meg az Ázsia kapujának számító településen. Ilyen volt például a kosárlabda-, a fedettpályás atlétikai, a rövidpályás úszó-világbajnokság vagy éppen a birkózó-vb és a női teniszezők WTA-vb-je.

    Törökország azonban nemcsak a sportvilág legjelentősebb eseményének akar otthont adni, hanem igazi sportoló nemzetté is szeretne válni. Ezt jelzi legalábbis, hogy a repülőtérről a Márvány-tenger partján a városba vezető sugárút mentén sorjáznak a beton vagy műfüves futball- és kosárpályák, amelyek többségét már a kora délutáni órákban használatba veszik a helyi fiatalok.

    Isztambul - 2000, 2004, 2008 és 2012 után - immár ötödször pályázik az olimpia megrendezésére. A NOB szemlebizottsága vasárnaptól szerdáig tartózkodik a török városban, ahol a magyar labdarúgó-válogatott kedden - közép-európai idő szerint 19.30-tól - játszik világbajnoki selejtezőmérkőzést a Fenerbahce stadionjában.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása