2013.03.19. 12:21          



A hazai szakemberek is lehetnek eredményesek

A következő, rövid, ám mégis sokat mondó hírt tette közzé az MTI: „a tavaszi idény végéig Schmidt Béla irányítja a férfi kosárlabda élvonalban szereplő Atomerőmű SE szakmai munkáját.”

     Tóth János, a paksi klub szakosztályelnöke azt is elmondta a távirati irodának, hogy az egyesület vezetése több edzővel is tárgyalt, végül úgy döntött, hogy a megbízott trénernek szavaz bizalmat a szezon hátralévő részére.
     A Tolna megyei együttes múlt hétfőn bontott szerződést spanyol szakvezetőjével, Enrique Gutiérrez Garciával, majd múlt szerdán a Szolnoki Olaj KK ellen 90-74-re megnyert bajnokin már Schmidt Béla ült az ASE kispadján.
     Az ASE második helyen zárta az alapszakaszt, és eddig egy-egy győzelemmel (Szolnok) és vereséggel (Kaposvár) áll a középszakaszban.  Nem mellesleg a hónap végén, március 30-31-én Pakson rendezik majd a férfi Magyar Kupa négyes döntőjét.
     A fenti sorok elolvastát követően bizonyára sokan nem kapcsolnak azonnal, miért is a „sokat mondó” minősítés.

Pedig nem valamiféle világ csodájáról van szó. Más kérdés, hogy kis hazánkban az utóbbi időben rohamosan elterjedt gyakorlat szerint igen sok helyen majdnem megváltóként fogadják - és részesítik előnyben - a külföldieket. Különösen áll ez a spanyolokra, akiknek inváziója a férfi és női kézilabda bajnokságtól kezdve a kosarasokon át nyomon követhető. Ortega (MKB Veszprém, férfiak), Ambroz (Győri Audi ETO KC, nők) színrelépése a két, toronymagasan első klub külföldi kézbe adását jelentette.

     Ez azért is furcsa, mert az időközben sajnálatosan megbetegedett norvég Karl-Erik Böhn is úgy jött, mintha nélküle már nem is lehetne pályára küldeni sem a női kézilabda válogatottat, sem pedig a győri nőket. Azután a vitán felül jó erőkből álló válogatott Eb-bronzérmes lett Böhn irányításával, ám előtte a klubszinten általam csak „világválogatottként” aposztrofált győriek mégsem tudták megnyerni a BL-sorozatot.

     Meg merem kockáztatni: bármilyen nagy tudású is egy külföldi szakember, a nyelvi nehézségek - különösen időkérésnél - nem lebecsülendőek. És egyébként is: a sok külföldi érkezése azt is sugallja, hogy a magyarok között nincs megfelelő szakember.

    Ezzel a kimondatlan, ám nyilvánvalóan munkáló véleménnyel ment most szembe a paksi klubvezetés, amikor a spanyol EG Garciával szerződést bontott és egy hazai szakemberrel, Schmidt Bélával kötött megállapodást. Anélkül, hogy Schmidtet elkezdeném „fényezni”, annyit azért csak megkockáztatok: a többszörös magyar bajnok, Szolnoki Olaj elleni, szerdán kiharcolt győzelemben neki is van nem elhanyagolható része.

     Hogy végül mire jut az Atomerőmű kosarasaival Schmidt Béla? Ezt most megmondani nem lehet. Az viszont tény, hogy színrelépése mindenképpen felvillant egy, mostanában elhanyagolt lehetőséget is: a magyar edzők megbecsülését és szerződtetését.

 

süti beállítások módosítása