2013.03.25. 06:56          



Piros és kék zászlók Mogyoródon

Majdnem ötven egyesület háromszáznál is több utánpótlás korú versenyzőjének részvételével rendezték meg a WKF karate magyar bajnokságot Mogyoródon március 23-24-én. A természetesnek mondható telt ház és a kiváló hangulat mellett egészen a felnőtt Európa-bajnokságig mutató tapasztalatot szereztek a szervezők és fiatal versenyzők egyaránt - írja az utanpotlassport.hu.

A település nevét hallva automatikusan a Forma–1 jut az eszünkbe, ám ha március vége felé járunk, akkor csakis karatéról lehet szó, amelynek a magyar bajnokságát az idén már második alkalommal tartották a helyi Szent László Általános Iskola minden igényt kielégítő sportcsarnokában. Hogy a legnépszerűbb sportágak egyike vendégeskedik Mogyoródon, arra vonatkozóan már a terem felé menet meggyőződhettünk, hiszen már kora reggel tele volt a környék autókkal és egy irányba igyekvő utazókkal. Ha mégis lettek volna kétségeink, a belépés után ezek garantáltan szertefoszlottak. A fél tízes kezdésre már dugig telt a csarnok, és nem pusztán azért, mert minden gyerek mellett ingyen mehetett be egy-egy szülő a terembe. A létszám – és ezzel párhuzamosan a hangulat – csak fokozódott a későbbiekben, tetőfokára pedig a csapat kata vastapssal kísért ünneplésénél hágott.

Az egyszeri szemlélő csak kapkodta a fejét, mert egyszerre hat küzdőterületen zajlottak a mérkőzések, ahol a versenyzők előbb formagyakorlataikat, majd egymás elleni küzdeni tudásukat mutathatták meg. Szombaton rendezték a felnőtt, a kadet, a junior és az U21-es korosztály kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem) versenyeit, míg vasárnapra maradtak a két csoportra bontott gyermek és ifjúsági korosztály viadalai. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően kiemelkedően szerepeltek a Dynamic Karate SE versenyzői. A klub utánpótlás-vezetőedzője, Miklós Nikolett büszkén tapasztalhatta, hogy 18 versenyzőjükből szinte mindenki érmes lett. Ráadásul több fiatal pályafutása első országos bajnokságán indult, és azonnal dobogóra is ért.

karate_mb01.jpgKözülük is kiemelkedett Vas Zsófia, aki így értékelte teljesítményét: „Sok versenyen jártam már, de magyar bajnokságon még sosem, szóval nagyon örülök, hogy első lettem. Úgy indultam neki, hogy szeretnék elöl végezni, de akkor se leszek szomorú, ha ez nem sikerül. Elég izgalmas volt, mert mind a két meccsemen szorosan alakult az eredmény, két kék zászlót mutattak az egy piros ellenében. Az elsőn nem is foglalkoztam vele, de a másodikon már igen, mert tudtam, hogy az ellenfelem nagyon jó, és akkor már féltem, hogy nem én nyerek.”

Az újoncok mellett jól teljesítettek azok a rutinos válogatottak is, akik egy hónapja a törökországi Konyában minden idők legeredményesebb szereplését hozták össze. A kint győztes Bousseba Aicha itt is megnyerte a kadetek -57 kg-os kumite versenyét, ám Nógrádi Nicol legyőzőre akadt Lakatos Nóra személyben. Ugyanakkor a juniorok között Győriványi Réka kinti bronzérmét két ezüstre cserélte fel (katában és kumitében), míg Ardai Bálint diadalmaskodott a kadett -57 kg-os kumite versenyében.

A Falusi Márton vezette szervezők kimondottan a májusi budapesti felnőtt Európa-bajnokság főpróbájának szánták viadalt, s az reménykeltően sikerült a fiatalok várható szereplését illetően. A küzdőterek között nem csak edzői, hanem szövetségi kapitányi minőségében is fáradhatatlanul járkáló Büchler Zsolt szerint ugyanis közülük akár többen is képviselhetik az Eb-n a magyar színeket. „Katában 16, kumitében 18 éves kortól indulhatnak a versenyzők, így az szinte biztos, hogy az U21-ben és felnőttben egyaránt katagyőztes Nagy Botond ott lesz a kotinensversenyen. Van esély erre a kumitenyertes Molnár Dániel esetében is, illetve új színt hozhat a palettára Sterck Laura, aki juniorként diadalmaskodott a felnőttek között” – mondta a szakvezető.

Akárhogy is alakul, lehet, hogy egy ősztől már olimpiai „résztvevőnek” számító sportág kontinensviadalára készülhetnek a fiatalok, mert ahogyan Falusi megjegyezte, soha ekkora esély nem volt még arra, hogy a karate bekerüljön az ötkarikás játékok programjába. A világszerte széles bázissal büszkélkedő sportág hazai népszerűséget testközelből tapasztalva pedig csak a kérdés: miért nincs még ott?

forrás: utanpotlassport.hu

süti beállítások módosítása