2012.11.04. 00:23          



Mindent elkövet, hogy sportoló nemzetté legyünk

A kormány támogatja az értelmes sportcélú fejlesztéseket, ennek révén a következő időszakban látványos fejlődés várható a sportolási körülmények és lehetőségek terén - mondta Simicskó István

Simicskó István_megnyitó_3a.jpg A sportpolitikáért felelős államtitkár egyik legfőbb célja "elérni, hogy minél többen sportoljanak rendszeresen és így a magyarság sportoló nemzetté váljon".

 Czene Attila utódja az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azt mondta: jó döntést hozott, amikor ezt a feladatot elvállalta. Kifejtette: a sport mindig is az élete része volt. Gyermekkora óta rendszeresen sportol, korábban kosárlabdázott, karatézott, kipróbálta a rögbit is, jelenleg - immár 20 éve - kung-fuzik.

 Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a mostani nehéz gazdasági körülmények ellenére is tudnak pénzt fordítani sportcélú beruházásokra. Stadionok épülnek, a társasági adókedvezmények révén megújulhatnak a sportlétesítmények és miközben folytatódik az iskolai tornatermek és uszodák felújítása, kiemelten foglalkoznak az utánpótlás-neveléssel, a sportolási lehetőségek bővítésével is.

 Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnökkel, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével és 14 sportági szakszövetség vezetőjével fontos tárgyalást folytattak. Megállapodtak, hogy a szakszövetségek által készített fejlesztési koncepciók megvalósítására a kormány - mintegy 10-15 milliárd forintos keretben - közvetlen állami támogatást nyújt, s ezt a költségvetésről szóló törvényben is rögzíteni fogják.

 Akik azt kérdezik, hogy "ezeket a pénzeket miért a sportra kell költeni", azok számára az államtitkár azt felelte, hogy "a sportra fordított pénz a jövőbe fektetett pénz". A sportnak fontos szerepe van a testi-lelki fejlődésben, az egészség megőrzésében. A cél az, hogy a gyermekek mindennapjainak része legyen a sport. Ezt a törekvést nagymértékben segíti a mindennapos testnevelés beindítása is - emelte ki.

 Azt is hangsúlyozta az államtitkár, hogy a sport a "fair playről" és a küzdeni tudásról is szól, s egyben erősíti nemzeti összetartozásunkat, önbecsülésünket is. Az olimpikonok és a sikeres magyar sportolók pozitív példája azt mutatja a gyermekek számára, hogy szorgalommal, kitartással és kemény munkával sikereket lehet elérni.

 

(Forrás: MTI, fotó: JochaPress)

 

süti beállítások módosítása