2012.08.05. 14:06          



Dr. Tarics Sándor lát esélyt a negyedik vízilabdás, ötkarikás sikerre

A magyar és a külföldi sajtó egyaránt képviseltette magát azon a családias hangulatú találkozón, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság, személyesen pedig Borkai Zsolt elnök látta vendégül a világ legidősebb, élő olimpiai bajnokát, a Kaliforniában élő dr. Tarics Sándort.

120805_Tarics magyaráz2.jpg

A szeptember 23-án 99. születésnapjához érkező, az 1936-os, berlini olimpián a magyar vízilabda válogatott tagjaként aranyérmet szerzett idős sportember sokat tett azért, hogy ez az összejövetel rendkívül jó hangulatban telt. A népszerű Sándor bácsi abszolút kedves, közvetlen modorával hamar elragadtatta a média képviselőit.

A MOB vendégeként Londonban tartózkodó, a földrengésbiztos házak megalkotása révén világszabadalommal is rendelkező idős mérnök saját vízilabdás pályafutásáról kiemelten fontosnak tartotta megjegyezni, amit annak idején Komjádi Béla szövetségi kapitánytól tanult. Komjádi ugyanis a már akkor is sok ütéssel tarkíytott pólóról azt mondta: „”ti ne verekedjetek, nektek gólt kell lőnötök, az a dolgotok.”

Sándor bácsi a városházán dolgozott, ott is doktorált, majd 1948-ban ösztöndíjasként, útlevéllel a kezében az Egyesült Államokba távozott. „Viszonylag könnyen kiengedtek, az illetékes csak azt nehezményezte, hogy a MAC-ban játszom, mert hogy az az arisztokraták klubja volt.”

Amerikáéban két évig mindent elvállalt, beleértve a fizikai munkát is. Volt idő, hogy egyszerre három helyen is dolgozott. Később tiz évig egy tervező iroda alkalmazásában állt, hogy azután azt megvegye, végül pedig az idő közben 60 alkalmazottal dolgozó cége éléről vonult nyugdíjba. „A hetvenes években sokat dolgoztam a földrengésbiztos házak életre hívásán. Ennek a szakmai sikernek (Japánban háromezer, Amerikában ezer, hatalmas gumigolyóra épült ház áll) köszönhetem az anyagi biztonságomat. Így azt is, hogy méregdrága helyen, az óceán partján élhetek.

Az olimpiát követően két hétre Magyarországra utazó nemzeti büszkeségünk a vízilabda mérkőzések iránt megkülönböztetett figyelmet táplál.” A férfi válogatott ugyan megbotlott, de meggyőződésem, hogy még mindig megszerezhetik a negyedik, egymást követő aranyérmet. Azt látom, hogy a csapat technikailag tökéletes. A többi meg kiderül a következő összecsapásokon. Először hétfőn az amerikaiak ellen, ahol számomra természetes módon a magyaroknak fogok drukkolni. .


süti beállítások módosítása