2013.02.16. 23:55          



Oberwartban Szabó Katinka volt a legjobb

A jubileumi 50. Hungária-kupa első napján tizenkét judósunkért szoríthattunk, sajnos egyiküknek sem sikerült a helyezettek közé kerülni. A rangos férfi European Open-viadalon 35 ország 295 judósa lép tatamira.

A legnagyobb reményünk az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklósban volt, a Ceglédi VSE judósa ezúttal is a 73 kilogrammosok között indult. Erőnyerőként csak dél körül kapcsolódott be a küzdelmekbe, s ellentmondást nem tűrő látványos judóval intézte el első ellenfelét, a litván Maiborodát.

Ungvári Miklós120131.jpg                                                                   Ungvári Miklós

A folytatásban egy igazi nagyágyú, a kétszeres Ázsia-bajnok koreai Bang várt rá.

 

 

Csaknem egy évtizedes emlék már volt róla, akkor – még 66 kilósként – a 2004-es moszkvai szuper Világkupán Ungvári Miklós nyerte kettejük összecsapását. Ezúttal is Bíró Tamás tanítványa kezdett harcosabban, az első három percben egyértelműen irányította a meccset, s egy földharchelyzetben akár a győzelmet is megszerezhette volna, ám a bíró megszakította a küzdelmet. A folytatásban sem sikerült egyik félnek sem akciót végrehajtani, így a hosszabbításra maradt a döntés. Ott pedig a bírók úgy látták, a magyar versenyző lehúzta ellenfelét, ezért megintették – ezzel véget is ért számunkra a Hungária-kupa első versenynapja.

„Próbáltam támadni, akciókat indítani a koreai ellen, de lepattantam róla. Sajnálom, hogy hazai közönség előtt nem sikerült jobb eredményt elérnem” – mondta csalódottan Ungvári Miklós.

Amint jeleztük, valamennyi magyar helyezetlenül zárt, de néhány fiatal versenyzőnk azért így is szerzett kellemes perceket a szép számban jelenlévő magyar szurkolóknak. Például a 60 kilogrammos Majer Tibor, aki két szép ippongyőzelemmel jutott el a harmadik fordulóig, ahol a kétszeres Eb-bronzérmes holland Mooren állította meg a ceglédi sportolót.

Ugyanebben a súlycsoportban a kecskeméti Szabó Csaba is szép győzelemmel kezdett, majd a mongol Dashdavaa ellen is végiküzdötte a meccset, a tizenkilenc éves judós emelt fővel búcsúzhatott a Hungária-kupától.

A 73 kilogrammban a Honvéd-Kipex versenyzője, Stadler Ádám szép judóval nyert két meccset – az észt Rothberg és a szerb Kovacsevics ellen is ipponnal –, a harmadik körben a japánok junior-világbajnoka, Nisijama Juki előtt azonban kénytelen volt fejet hajtani.

A budapesti European Open második versenynapján tizenöt magyar lesz érdekelt – sajnos a lábadozó vb-ezüstérmes Bor Barna nem vállalja az indulást.

Szombati indulóink
81 kg:
Csoknyai László (Atomerőmű SE), ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC), Köller Milán (Bajai JC), Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex)

90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Fogasy Gergő (Kecskeméti JC), Ohát Zalán (Atomerőmű SE), Vér Gábor (Honvéd-Kipex)
100 kg: Cirjenics Miklós (Honvéd-Kipex), Kaszás András (Honvéd-Kipex), Farkas Bálint (TFSE), Breitenbach Paul (Honvéd-Kipex)
+100 kg: Urbán Gergő (Titán JC), Gombár Szabolcs (Honvéd-Kipex), Petró-Józsa Ákos (Atomerőmű SE)

60 KG (41 induló)
1. Sisime Toru (japán)

2. Amartuvshin Dashdavaa (mongol)
3. Kido Sindzsi (japán)
3. Jeroen Mooren (holland)
5. Issam Nour (francia)
5. Ido Bar (izraeli)
7. Ludovic Chammartin (svájci)
7. Kavabata Rio (japán)
PETKA ROLAND (Honvéd-Kipex),
CSIZOVSZKY FERENC (KSI SE),
MAJER TIBOR (Ceglédi VSE) és
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC) helyezetlen

66 KG (53 induló)
1. Cso Dzsun Ho (dél-koreai)

2. Davaadorj Tumurkhuleg (mongol)
3. Morisita Dzsunpei (japán)
3. Kenneth Van Gansbeke (belga)
5. Nijat Shikhalizada (azeri)
5. Clément Czukiewycz (francia)
7. Batgerel Batsetseg (mongol)
7. Jasper Lefevere (belga)
ZÁMBORI BENCE (Honvéd-Kipex),
GORJÁNÁCZ ZSOLT (Honvéd-Kipex),
VÉGVÁRI MARTIN (Bajai JC) és
HAGYÓ GÁBOR (Honvéd-Kipex) helyezetlen

73 KG (49 induló)
1. Nisijama Juki (japán)
2. Bang Guj Man (dél-koreai)

3. Rok Draksic (szlovén)
3. Bruno Mendonca (brazil)

5. Florent Urani (francia)
5. Odbayar Ganbaatar (mongol)

7. Adrian Daroti (román)

7. Nicholas Delpopolo (amerikai)
UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE),
STADLER ÁDÁM (Honvéd-Kipex),
KISS NORBERT (Atomerőmű SE) és
JURACSEK LÁSZLÓ (KSI SE) helyezetlen


A magyarok eredményei
60 KG. 1. forduló:
Majer Tibor–Rok Plesnik (szlovén) 10–0; Szabó Csaba–Philip Graf (német) 10–0; Petka Roland és Csizovszky Ferenc erőnyerő. 2. forduló: Majer Tibor–Paz Liebermann (izraeli) 10–0; Szabó Csaba–Amartuvshin Dashdavaa (mongol) 0–7; Csizovszky Ferenc–Ido Bar (izraeli) 0–5; Petka Roland–Matjaz Trbovc (szlovén) 0–10. 3. forduló: Majer Tibor–Jeroen Mooren (holland) 0–10

66 KG. 1. forduló: Gorjánácz Zsolt–Simizu Kento (japán) 0–10; Végvári Martin–Pedro Jacinto (portugál) 0–10; Hagyó Gábor–Jasper Lefevere (belga) 0–10; Zámbori Bence erőnyerő. 2. forduló: Zámbori Bence–Loic Korval (francia) 0–7
73 KG. 1. forduló: Juracsek László–Pavel Malakov (orosz) 0–10; Kiss Norbert–Szergej Nyikolajev (orosz) 0–10; Stadler Ádám–Kunter Rothberg (észt) 10–0; Ungvári Miklós erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Miklós–Arturas Maiboroda (litván) 10–0; Stadler Ádám–Ljubisa Kovacsevics (szerb) 10–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Bang Guj Man (dél-koreai) aranyponttal 0–1; Stadler Ádám–Nisijama Juki (japán) 0–10


Szabó Katinka ötödik lett Oberwartban

A Hungária-kupával párhuzamosan az ausztriai Oberwartban rendezik meg a női European Open-viadalt, amelynek nyitónapján nyolc magyar judós is tatamira lépett. A Hungária-kupával párhuzamosan az ausztriai Oberwartban rendezik meg a női European Open-viadalt, amelynek nyitónapján nyolc magyar judós is tatamira lépett. sss A Leányvár-Egerági Üstökös SE 57 kilós reménysége, Szabó Katinka remekül harcolt Ausztriában. A tizennyolc esztendős versenyző az indiai Devi ellen papírforma győzelmet aratott majd, jukónyi különbséggel jobbnak bizonyult a mongol Dorjsurennél is, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.


A negyeddöntőben a japán Isikava következett, aki ipponnal lépett tovább, ám Szabó Katinka a vigaszágon élt a javítási lehetőséggel, ugyancsak ipponnal legyőzte a szlovén Rigelniket, így pályafutása során először mérkőzhetett éremért ilyen rangos felnőtt versenyen.

A bronzmeccsen a tavalyi riói Grand Slam-viadal győztese, a szerb Rogics volt az ellenfele. Katinka többször is visszahozta a sírból a mérkőzést, a hajrában például húsz másodpercen át állta, hogy Rogics csavargatja a karját, de sikerült kiharcolni a hosszabbítást. Két percen át ott is állta a rohamokat Szabó Ferenc lánya-tanítványa, ám végül karfeszítéssel a szerb judós nyert, így Szabó Katinka az ötödik helyen végzett.

A többi magyar indulóna sajnos nem sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé, Erdélyi Lilla (48, Ippon Judo Tatabánya, Leányvár), Balogh Daniell (52, Mohácsi TE) és Baczkó Bernadett (63, KSI SE) egy győztes és egy vesztes, Kiss Renáta (48, UTE), Tóth Patrícia (52, Ippon Judo Tatabánya), Gercsák Szabina (63, Hell-Miskolci JC) és Polyák Krisztina (63, Kecskeméti JC) pedig egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott.

Az oberwarti torna második versenynapján egyetlen magyar induló lesz: a 70 kilogrammosok között U23-as Európa-bajnokunk, Szabó Franciska (Leányvár-Egerági Üstökös SE) szerepel majd.


48 KG (20 induló)
1. Dzsong Bo Kjong (dél-koreai)

2. Kay Kraus (német)
3. Aleszja Kuznyecova (orosz)
3. Csoj Szu Hi (dél-koreai)
5. Ewa Konieczny (lengyel)
5. Toda Miri (japán)
7. Rada Biktimirova (orosz)
7. Gabriela Chibana (brazil)
ERDÉLYI LILLA (Ippon Judo Tatabánya) és
KISS RENÁTA (UTE) helyezetlen

52 KG (19 induló)
1. Urantsetseg Munkhbat (mongol)

2. Eleudis Valentim (brazil)
3. Bat-Erdene Baljinnyam (mongol)
3. Tanimoto Nodoka (japán)
5. Zuzanna Pawlikowska (lengyel)
5. Delphine Delsalle (francia)
7. Gulbadam Babamuratova (türkmén)
7. Pak Da Szol (dél-koreai)
BALOGH DANIELLA (Mohácsi TE) és
TÓTH PATRÍCIA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

57 KG (30 induló)
1. Isikava Megumi (japán)

2. Sabrina Filzmoser (osztrák)
3. Jovana Rogics (szerb)
3. Ketleyn Quadros (brazil)
5. SZABÓ KATINKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE)
5. Joliane Melancon (kanadai)
7. Nekoda Davis (brit)
7. Katja Rigelnik (szlovén)

63 KG (26 induló)
1. Tanaka Miki (japán)
2. Szano Kajoko (japán)
3. Nina Milosevic (szlovén)
3. Dzsung Da Vun (dél-koreai)

5. Katagiri Nacumi (japán)
5. Kathrin Unterwurzacher (osztrák)

7. Hilde Drexler (osztrák)

7. Ivana Komlosiová (szlovák)
BACZKÓ BERNADETT (KSI SE),
GERCSÁK SZABINA (Hell-Miskolci JC) és
POLYÁK KRISZTINA (Kecskeméti JC) helyezetlen


A magyarok eredményei
48 KG. 1. forduló:
Kiss Renáta–Myriem Samraoui (francia) 0–7; Erdélyi Lilla–Khumjam Tombi Devi (indiai) 7–0. 2. forduló: Erdélyi Lilla–Gabriela Chibana (brazil) 0–7

52 KG. 1. forduló: Balogh Daniella–Liza Stelzer (osztrák) 7–0; Tóth Patrícia erőnyerő. 2. forduló: Balogh Daniella–Pak Da Szol (dél-koreai) 0–10; Tóth Patrícia–Eleudis Valentim (brazil) 0–10
57 KG. 1. forduló: Szabó Katinka–Laishram Nirupama Devi (indiai) 10–0. 2. forduló: Szabó Katinka–Sumya Dorjsuren (mongol) 5–0. Negyeddöntő: Szabó Katinka–Isikava Megumi (japán) 0–10. A vigaszágon: Szabó Katinka–Katja Rigelnik (szlovén) 10–0. A 3. helyért: Szabó Katinka–Jovana Rogic (szlovén) aranyponttal 0–10
63 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Anne Laure Bellard (francia) 0–10; Baczkó Bernadett–Khanim Huseynova (azeri) 10–0; Polyák Krisztina–Szano Kajoko (japán) intéssel 0–1. 2. forduló: Baczkó Bernadett–Kathrin Unterwurzacher (osztrák) 0–7

 

 

süti beállítások módosítása