2013.01.27. 23:23          



Izgalmas döntők a Diákolimpia VI. korcsoportjában

Három fronton is zajlottak a hétvégén az Országos Diák Olimpia VI. korcsoportjának döntői. Szolnokon a kosárlabdázók, Gyöngyösön a kézilabdázók, Vácott pedig a teremlabdarúgás futsal válfajában mérkőzők döntötték el a bajnoki címek és a helyezések sorsát.

     Szolnokon a fiú kosarasok kisdöntőjében a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium csapata sokáig vesztésre álló meccset megfordítva harcolta ki a harmadik helyet a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium fiai ellenében. (74-68) A végső győzelem a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium fiaié lett, akik döntő fölénnyel nyertek a soproni Berzsenyi Gimnázium tanulóival szemben. (56-16)

diáksport_kosár_Debrecen_Kaposvár4.jpg

   Fehérben a Debrecen, feketében a Kaposvár

     A lányoknál a szekszárdi I. Béla Gimnázium lányai 58-52-re bizonyultak jobbaknak a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium képviselőinél. Érdekesség, hogy a szekszárdiak edzője nem más, mint a legendás hírű, néhai Szabó Ödön mesteredző unokája, Szabó Noémi, aki kilenc hónapos kislányát is magával vitte a háromnapos tornára. A 3-4. helyért: Nagykanizsa Mező-Thury Gimnázium - Pécs PTE Babits Mihály Gimnázium: 52-65.

diáksport_kosár_Szekszárd_Dunakeszi_kezdő dobás.jpg

   A Szekszárd(feketében) és a Dunakeszi(narancssárgában) meccs kezdő feldobása

   A szekszárdi lányok edzőnője, az egyébként szülési szabadságon lévő szabó Noémi érthetően rendkívül boldog volt a Dunakeszi ellen sikerrel megvívott döntőt követően. Nem elég, hogy a három napos tornára magával kellett vinnie második gyermekét, a kilenc hónapos kislányát, ég ráadásul meg is sérült. A soproniak feletti győztes meccs során egy alkalommal örömében fel akart ugrani, a csizmája viszont letapadt, s olyan balszerencsésen esett a jobb kezére, hogy be kellett azt gipszelni.

     - Tíz év munkája van ebben a korosztályos diákolimpiai győzelemben, amely az első Tolna megye történetében, így sporttörténelmi esemény a megye számára - árulta el a csapat felkészítője, aki civilben tanítónő és kosárlabda szakedző. - Lányaim adják az NB I-es szekszárdi Atomerőmű junior csapatának gerincét. A lányok hetente háromszor az iskolában, ötször pedig az egyesületben edzenek. Csak így fordulhatott elő, hogy a kemény munkával megszerzett állóképesség birtokában végig tudtuk játszani három nap alatt az öt meccsünket úgy, hogy egy játékosom sem sérült meg. A célunk nem lehet más, mint a diákolimpiai bajnoki címünk megvédése a következő évben.

     Szabó Noémi azt is elárulta, hogy játékosai "kötelezték" őt egy ünnepi bulin való részvételre, amire két szoptatás között sikerült is sort kerítenie. 

     A kézilabdázók a sportág egyik hazai fellegvárában, Gyöngyösön mérték össze tudásukat. Ott két, a felnőtt élvonal markáns együttesének fiókcsapata jutott be a döntőbe, s vívott hatalmas küzdelmet egymással. Végül mindössze egyetlen góllal (26-25) nyert a veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakképző Iskola; az ezüstérmek a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium játékosainak jutottak. A 3. helyért Balatonfüred, Szent Benedek Gimnázium - Csanádi Árpád Gimnázium(Budapest): 36-22.

diáksport_kézi_Veszprém_Csurgó8.jpg

     Veszprémi lövés, csurgói sánc

  A valóban gigászi küzdelemben eldőlt mérkőzés veszprémi győzteseinek felkészítője, a Veszprémi Építők első bajnokcsapatának tagja, Salamon István 1984 óta megszakítás nélkül ebben az iskolában tanít. A hosszú évek során számos, visszhangos sikert is elértek tanítványai, amelyek közül különösen a 2012-ben, a középiskolások világbajnokságán kiharcolt 4. helyre büszke.

     - Ez az eredmény egyben kötelezett is bennünket arra, hogy a diákolimpián ez az 1993/94-es korosztály is az első helyen végezzen, s így ezek a fiúk is kövessék a korábbi sikeres korosztályainkat. Az V. és a VI. korcsoportban egyaránt már voltak komoly eredményeink - mást ne mondjak, az V. korosztályban a  mi iskolánk tanulói a címvédők. Egyébként igen erős volt a mezőny; ebben a korosztályban igen komoly előélettel rendelkeznek azok, akik a legjobb négy közé is el tudnak jutni.

     A második helyen végzett Csurgónak, miként a harmadik Balatonfürednek is számottevő utánpótlásuk van. A VI. korosztályban pályára lépők legtöbbje az NB I-es csapatok junior vagy ifjúsági csapataiban pallérozódik.  

     Időben a legvégén zártak a fiú futsalozók, a teremlabdarúgók, akik izgalmakban bővelkedő döntőt vívtak. Érdekesség, hogy a váci döntő mezőnyébe csak a veszprémiek visszalépését követően bekerülő helyi, Madách Imre Gimnázium képviselői óriási meglepetésre meg sem álltak a végső győzelemig. Valamennyi meccsüket megnyerve végeztek az élen; a döntőben a kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium gárdája sem tudta megállítani őket. (2-1). A kisdöntőben: Vác, Boronkai György Gimnázium - Paks Energetikai Szakközépiskola: 5-0.  

diáksport_futsal_Vác_Kazincbarcika3.jpg 

     Kazincbarcikai kísérlet, ám végül 2-1-es váci siker született

diáksport_futsal_győztesek öröme_Vác.jpg

    A győztes váciak öröme. A jobb szélen Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó és Szlatényi György, a Magyar diáksport Szövetség főtitkára.

     A kép bal szélén a fiatalok felkészítője, Wágner Bálint, aki két éve került a TF elvégzését követően a váci gimnáziumba. A szomszédos Gödön lakó fiatalember szavaiból kiderül: értékén kezeli a kivívott diákolimpiai elsőséget.

     - Az előmérkőzések során a helyi riválisunk, a Boronkay György Szakközépiskola jutott egyenes ágon az országos döntőbe, mi viszont csak a versenykiírás jóvoltából. Abban ugyanis többek között az is benne foglaltatik, hogy visszalépés esetén as rendező megye első kieső csapata léphet előbbre. Így jutottunk váratlanul játéklehetőséghez, amelyre mindössze négy plusz edzéssel tudtunk felkészülni. A Boronkay Gimnázium fiai változatlanul nagyobb játékerőt képviselnek a mieinknél, de taktikus játékunkkal sikerült föléjük kerekednünk.  

süti beállítások módosítása