2012.02.29. 23:45          



A REAC labdarúgói adásvételben jobbak voltak

A bundabotrányok sorában újabb bűnbarlangot lepleztek le - ez alkalommal a rákospalotai REAC-nál történtek letartóztatások, illetve gyanúsítások. K. Vince, Cs. Gergő és a többiek leginkább csak a palotai törzsszurkolók előtt ismertek. Eddig semmitmondó játékukkal tűntek ki - most már azzal is, hogy ők is adták-vették a meccseket.

Jómagam minden évben legalább 5-6 REAC bajnokit élvezhettem végig, tudósítói minőségemben. Nekem nem tűnt fel a bunda, (még véletlenül sem akarnék egyetlen vétkest sem felmenteni!) ám az évek során sokkal nagyobb pénzkidobásnak lehettem szemtanúja. Az akkori MLSZ elnök, Kisteleki István miért, miért nem, de törvénybe hozta: az NB I-es csapatoknak kivétel nélkül villanyfényt kell telepíteniük a pályájukra. Miután máig is úgy tudom, például Angliában a déli órákban is ragyogó, itthon elképzelhetetlen iramú és színvonalú meccseket játszanak, ezért egyetlen percig sem értettem, igazándiból miért kellettek ezek a beruházások?

A REAC három évig kapott halasztást, a negyedik szezon elejére azonban kizárással fenyegették, ha nem lesz kész a műfény. Elkészült, utána még egy évig az élvonalban szerepelt a palotai csapat, hogy azután  - immár évek óta - az NB II-ben vitézkedjen. Mindössze néhány alkalomért készült el a négy, nagy oszlop, rajta a lámpákkal. Az ára potom 140 millió forint volt. A 140 millió most lassan, de biztosan gyorsuló ütemben halad a teljes lebomlás útján - ennyit igazán megért az, hogy a REAC négy éven keresztül az élvonalban, az alsóházban ügyeskedhetett.   

A 140 millióról jut eszembe egy szintén palotai történet. Szalayné Sebők Éva, a XX. század röplabdázójának is megválasztott egykori világklasszis, a néhány hónapja sajnálatos módon eltávozott csupa szív edző 1994. óta építette azt a 120 főt foglalkoztató, női röplabda bázist, amelynek legjobbjai abszolút amatőr játékosokat foglalkoztatva, ismételten feljutottak az NB I-be. Szalayné elmondta, éves költségvetésük nem érte el az ötmilliót. Arról is beszélt, amennyiben évente tízmilliót kaptak volna, úgy a Palota SC-ből extraligás - tehát a legjobb négy közé jutó - együttest hozott volna létre.

Arról most ne beszéljünk, hány sportkörben, iskolai DSK-ban vagy egyéb helyen lett volna százszorosan jobban felhasználva az a bizonyos 140 millió forint. A lényeg az, hogy ez az összeg is elúszott. Nem az első, s nagy valószínűséggel nem is az utolsó tétel.

Gazdag ország vagyunk.     

 

jochapress.blog.hu

süti beállítások módosítása