2012.02.27. 20:46          



Atlanta hőse csak a MOB 240 fős Közgyűlésének tagja

Kovács Kokó István10.jpgÖt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság vette át az irányítást a magyar sportban - az előkészületeket a vasárnapi szavazások véglegesítették. Az olimpiai tagozat, a nem olimpiai sportágak, a szabadidősport, az egyetemi-főiskolai diáksport és a fogyatékosok sportja egy-egy, általa felterjesztett alelnököt kapott. Igazolódott a papírforma, minden az előzetes számolgatások szerint történt.

Igazi izgalmak csak a megválasztható öt, elnökségi tag személyével kapcsolatosan alakultak ki. Itt tíz jelölt neve került listára és már előzetesen kőkemény küzdelemre volt kilátás. A voksolás alapján Gémesi György, Gyulay Zsolt, Kovács Antal, Regőczy Krisztina és Szabó Tünde lett a MOB elnökségének tagja.

A kiesett öt jelölt között voltak több, illetve kevesebb eséllyel pályázók egyaránt. A legnagyobb meglepetést kétség kívül az olimpiai bajnok, később profi világbajnoki címet is szerzett Kovács „Kokó” István elvérzése okozta. Ez az esemény mindenképpen megér néhány felvetést: vajon miért nem kerülhetett az első ötbe az a Kovács István, aki a londoni olimpiára készülő magyar delegáció szervező bizottságának elnöke?

Az okokat nyilván nem lehet egyértelműsíteni, de Kovács kiesését hidegzuhanynak minősíteni semmiképpen sem túlzás. Ez a még mindig csak 42. évében járó fiatalember 2010-ben hónapokon át a Schmitt Pál távozásával megüresedő MOB elnöki megbízatás első számú várományosának tűnt.  A média óriási hátszele neki dolgozott - hónapokon keresztül alig volt nap, hogy ne készült volna vele interjú rádióban, televízióban, vagy éppen az országos napi- és hetilapokban.

Bár „Kokó” igyekezett szerénynek látszani, ám valójában kicsit túljátszotta a szerepét. Előre gondolkodott és elképzeléseinek olykor hangot is adott. Volt egy pillanat, amikor érezni lehetett: túlhúzta a húrokat és utána szinte napok alatt hátország nélkül maradt. Valójában soha senki nem mondta ki, miért lett Kokó kegyvesztett. Az azonban tény, hogy a nem hivatalos szondázások legóvatosabb fogalmazásai szerint is 50 százalék alá esett a népszerűsége - csak ezt követően került fókuszba a választáson azután bizalmat is kapott Borkai Zsolt személye.

Kovács ezt követően lett a londoni készülődés szervező bizottságának elnöke, ami ugyancsak megtisztelő feladat. A 2010-es választások óta eltelt másfél esztendő után a vasárnapi választás sokkal nagyobb „bukfencet” hozott számára, mint a MOB elnöki székéről volt lemaradás. Valamit egészen biztosan nem jól csinál ez az egyébként sokoldalú és kommunikatív sportember, ez tény. Tanácsokat pedig rendkívül nehéz osztogatni, de egy biztos: érdemi változtatásra lenne szüksége. Talán túl sok a közszereplés nála, talán a kevesebb több lenne-lehetne? Az ugyanis, hogy szinte a vízcsapból is ő folyik, aligha emelhette a BUX-indexét.

A MOB londoni szervező bizottságának elnöke az elnökségből való kiesésével jókorát lépett hátra: immár csak a Közgyűlés 240 tagú testületének tagja. Esete nem egyedülálló. A tanulságokat ki-ki vonja le magának a tényből. A következtetést segíti egy mondás, mely szerint „Magas lóról lehet igazán nagyot esni”. S hogy a visszakapaszkodás mindig sokkal nehezebb.         

jochapress.blog.hu

süti beállítások módosítása