2012.02.18. 22:49          



Benko_Akos_Deak_Nagy_Marcell.jpgEgyetlen tanítványa sem futott világcsúcsot, sem nem vezeti számában a világranglistát, a Magyar Atlétikai Szövetség mégis a gödöllői Benkő Ákost választotta az Év edzőjének. A hetvenen felül is maximális fordulaton dolgozó Mester hetente háromszor a Puskás Ferenc Stadion területén lévő, szó szerint viharvert és messze idejét múlt sátorban edzi tanítványait. Ott értük utol.

„Szó se róla, örültem, hogy észrevettek és ezzel a büszke címmel kitüntettek” - válaszolt Benkő Ákos. „Bár meggyőződésem, hogy első fokon Deák Nagy Marci valóban nagyszerű, négyszázas eredményeinek köszönhetem a megtiszteltetést, de azért azt szeretném mindenképpen hozzátenni, hogy tanítványaim az elmúlt évtizedekben is komoly eredményeket hoztak a magyar atlétikának. Elég csak Pál Ilona harminckét év előtti, 400 méteren máig is fennálló országos csúcsát (51.50 mp), vagy Bátori Noémi „csak” huszonhárom éves junior rekordját (52.93 mp) megemlítenem. Marci ennek a sorozatnak a megkoronázója.”

- Aki immár két versenyidényen keresztül, egyre-másra szállította a felkiáltójeles eredményeket.

„Az általa elért idők vitán felül kitűnőek, hiszen a 2011-ben, Tallinban volt junior Eb-n futott 45.42 másodpercre már szerte a világban odafigyeltek. Legalább ennyire értékes a koreai Universiadén teljesített 45.50, amelyet úgy ért el, hogy a tallini EB után pihent és és a következő tíz napban is csupán két átmozgató edzést tartott. Az eredményeket maximálisan elismerve és azokat előrebocsátva jegyezném meg, még az időknél is többre tartom azt, hogy minden alkalommal tökéletesen annyit, és úgy futott, amennyit előzőleg elterveztem, illetve amennyi abban a helyzetben a legoptimálisabb volt.”

- Közismert, hogy a koreai Tegu városában rendezett felnőtt világbajnokságon való részvételét Ön fújta le.

„Igen, és ma is tartom, hogy nagyon jól tettem, amit tettem. Pedig élete második legjobb idejével (45.50) ott hatodik lehetett volna. Aki figyelt, láthatta, hogy az eredmények egy kicsit szerényebbek lettek, miután a versenyzők előre tudták, hogy Teguban új, eddig nem alkalmazott vérdopping vizsgálatokra kerül sor.”  

- A felnőtt világbajnokságról tehát önként lemondott, Londonra viszont gőzerővel készülnek. Mire lehet ott képes az első számú tanítványa?

„Miután a legnagyobb sportági nagyhatalmak minden bizonnyal megint magasabb sebességre kapcsolnak, és mindent bevetnek. Ebből kiindulva, az ilyen, sátorban készülődő hazánk fiának a középdöntőt már jó eredménynek tartanám. Az pedig egyenesen csodálatos lenne, ha az olimpián ismét 45.50-en belül tudna futni!”

- Az ilyen világklasszis eredmény eléréséhez már régen nem elég a tehetség, ha ahhoz nem társul nagyon komoly felkészülés is. Önök hogyan állnak az előkészületekkel?

„Eddig sajnos, messze nem volt száz százalékos az elvégzett munkánk, hiszen különböző, kisebb betegségek és sérülések miatt öt és fél hét során nem végezhettünk teljes értékű edzéseket. A sátorra nem tudok megfelelő minősítést adni, szerencsére olykor ki tudunk szaladni Bécsbe edzeni. Marci az előző két év remek eredményeit kizárólag hazai felkészüléssel érte el. Érthető, hogy nem misztifikálom  a minél többet külföldön elvet. Azonban tudomásul kell vennem, hogy nem olimpiai felkészülésre, de komolyabb célú egyesületi munkára sem alkalmasak a hazai viszonyok. Ezért tervezzük, hogy a Róma közeli Formiába, az olasz atléták fellegvárába, vagy egy jó portugáliai táborba szeretnénk kimenni, mondjuk két alkalommal, 3-3 hétre.  Ha ezt a lehetőséget sikerül megkapnunk, ott  esélyünk lehet a tervezetthez képest fennálló lemaradásaink pótlására.

süti beállítások módosítása