2012.12.28. 09:39          



Kovács István szerint Hatos a legjobb kezekben van Szombathelyen

Az ismert okok miatt néhány hónapos késéssel Hatos Gábornak átadott olimpiai bronzérem óhatatlanul ráirányította a figyelmet a magyar szabadfogású birkózásra, s annak legeredményesebb képviselőjére, Kovács Istvánra is. Az egykori csepeli kiválóság mindmáig az egyetlen magyar szabadfogású, aki világbajnoki címmel büszkélkedhet ebben a fogásnemben. Ráadásul az ő moszkvai bronzérme óta, harminckét év után most született ismét magyar dobogós helyezés.

Kovács István birkózó_MOB.jpg

     „Korábban is lett volna esélye hasonló siker elérésére szabadfogású versenyzőnknek, de nem volt edző, aki kihozza belőle az eredményt” - summázott Kovács, aki azt is elárulta, az ugyancsak csepeli Ritter Árpádra gondol.  „Az utolsó, igazán sikeres szabadfogású generáció az 1972-es, müncheni olimpián lépett szőnyegre, ahol hárman - Bajkó Károly, Csatári József és Klinga László is felléphetett a dobogó harmadik fokára.”

     - Miután Ön 1979-ben, San Diegoban világbajnok lett, az olimpiai aranyérem is elérhetőnek tűnt. Miért kellett végül megelégednie a bronzéremmel?

     „A világbajnokságon nekem minden kijött, az olimpián viszont elpártolt mellőlem a szerencse. Olyan sérülést szenvedtem el, hogy az adott helyzetben a harmadik helynek is nagyon örülnöm kellett. Bár már 1982-ben - öregedésre hivatkozva - le akartak állítani, még 1984-ben (ekkor már a Csepel Autó színeiben) is országos bajnok lettem. Edzőként folytattam: előbb az ifjúsági, majd a junior válogatott vezetője lettem, 1991-ben pedig a felnőtteket is rám bízták. Hat versenyzőm kvalifikált az 1992-es olimpiára, amikor a kaposvári Eb-n megkerülésemmel el akartak adni egy meccset egy jugoszláv versenyzőnek. Addig háborogtam, amíg le nem mondattak...”

     - Edzőként ellehetetlenült, nemzetközi versenybíróként viszont egészen a 2000-es, Sydney-i olimpiáig menetelt.

     „Onnan is el kellet tűnnöm! Ezután a nemzetközileg is elismert szőnyegeim révén maradt kapcsolatom a birkózással. Ezeket számos világversenyen használták, miután "White Raven" néven megkapták a FILA (Nemzetközi Birkózó Szövetség) legmagasabb minősítését. Ezeket 1999 óta gyártom, újabban a karatézók is mind gyakrabban vásárolják. Idén egyébként Litvániába, Csehországba, Szlovákiába, Görögországba és Romániába is szállítottam belőlük.”

     - Elérkeztünk 2012-höz, Londonhoz, ahol a játékokon 32 év után ismét magyar szabadfogású éremnek örülhettünk.

Hatos Gábor_MOB_1.jpg

     „Hatos Gábort már gyermekkora óta ismerem, előttem nem volt kétség a tehetségét illetően. Szerencséje van, hogy éppen Szombathelyen kezdett el birkózni, mivel szerintem Veréb István személyében klubszinten az ország legjobb szabadfogású edzője irányítja a felkészülését. Már egészen fiatalon, még alacsonyabb súlycsoportban, hatalmas rivalizálásban volt Völler Gergővel, ami szintén jót tett neki. Mondhatom, jó helyre került a bronzérem. Annál is inkább, mivel  Hatos 2008-ban egy, a legrosszabbkor jött középfül gyulladás miatt nem tudott Pekingben birkózni.”

     - Mire tartja képesnek Hatost a következő világversenyeken?

     „Gábor egy stabil, beérett versenyzővé lett az évek során. Miután tele van bronzérmekkel, a kérdés csak az lehet: jönnek-e a fényesebb medálok? Amennyiben tudatosul benne, hogy többre is képes és ennek eléréséért meg is tesz majd mindent, úgy reális esélye van a még nagyobb sikerek elérésére is.  

 

 

süti beállítások módosítása