2013.02.14. 00:38          



Duray Miklós méltatta a fociról szóló, korrajzot adó kiadványt 

Hétfőn este volt a hivatalos bemutatója a kereszténység és a magyarság értékeire koncentráló Kairosz Kiadó által megjelentetett „Kűkeményen” című könyvnek, amelyben Kű Lajossal beszélget a szerző, Ballai Attila.

Kű Lajos_Kűkeményen_könyv borítója.jpg

     A Kiadó „Magyarnak lenni” sorozatcíme alatt a „Kűkeményen” már a 105. a megjelent művek sorában. A méltatást a felvidéki magyarság jeles képviselője, Duray Miklós tette meg. Duray azon egyszerű oknál fogva kapott felkérést Kű Lajostól, mert a 2002-ben életre kelt Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diák Bajnokság szinte valamennyi eseményét nyomon követte, illetve meg is jelent azokon.

     - Kű Lajos focista volt, az is marad, a könyv is a fociról szól és mégsem arról - mondta Duray Miklós. - A könyv úgy beszél a fociról, hogy közben korrajzot ad.

Kű Lajos_Duray Miklós.jpg

                                                 Duray Miklós méltatta Ballai Attila munkáját

Sok minden - tulajdonképpen a XX. század magyar tragédiája is - benne foglaltatik. Kű Lajos múltja a foci, jelene és jövője viszont az, ami a fejében megszületett gondolattól kezdve az egész életét kitölti. Ez lett a hivatása: minden, ami a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnoksággal valamilyen módon összefügg, ahhoz kapcsolódik. Meggyőződésem, hogy amit ő évtizede elindított és kibontakoztatott, azt ma már intézményesíteni kellene, és a mindenkori magyar államnak mögé kellene állnia.

Kű Lajos lendületben.jpg

                                                            Kű Lajos megállíthatatlan

     A méltatást követően jött a „szűkszavú” Kű Lajos, aki megemlékezett a munkáját az első perctől segítő, s egy hete elhunyt zenészről, Bódi Zoltánról, majd azt közölte sajnálattal, hogy Grosics Gyula a bemutató helyett ismét kórházba kényszerült, ezért maradt távol.

Kű Lajos_Ballai Attila_Duray Miklós2.jpg

     - Tulajdonképpen 1998. óta folyamatosan dolgozom ezen a témán - vallotta be Kű, aki abból sem csinál titkot, hogy ez a sokrétű tevékenység hatalmas örömére szolgál, és hat tehetné, az idők végeztéig ezzel foglalkozna. - Hogy ezt mennyire komolyan gondolom, arra csak egy bizonyíték: a közelmúltban kapásból megköszöntem és elhárítottam a Videoton labdarúgó szakosztályának vezetésére kapott ajánlatot. Ha már a Mindenható magyarnak teremtett, saját lehetőségeim szerint kötelességem megtenni mindent a közös ügyért. A 2010-ig volt ellenszél után kisebb hátszélben dolgozom ugyan, mint reméltem, de ez sem változtat a lényegen. Úgy érzem, eljött az idő arra, hogy tágítsam törekvéseink határait. Így az amerikai és kanadai magyarság fiataljait is bevonjuk programjainkba, az eseménysorozat neve pedig Összmagyar Diákbajnokságra változik. Ahova reményeim szerint nem csak a Kárpát-medencéből és Amerikából meg Kanadából jönnek majd a magyar fiatalok, hanem előbb-utóbb valóban mind az öt földrészről, ahol magyarok élnek.   

    

süti beállítások módosítása