2012.11.18. 18:04          



Karácsonyra akár utcára is kerülhet az olimpiai bajnok

Mindenét elveszítheti Növényi Norbert. Az olimpiai bajnok birkózó megtörten nyilatkozott a vasárnap esti Frizbi forgatásán kilátástalan anyagi helyzetéről. Azt mondta, a bank felmondta hitelszerződését, az olimpiai járadékát is megvonták, s már a közüzemi számlák fizetésére is alig futja a családnak.

 Növényi Norbert_blog12.jpg    Állítása szerint az első nagy csapás 12 évvel ezelőtt érte, amikor belement egy ingatlanügybe. Akkor több mint 50 millió forintot nyúltak le tőle – mondta. A vendéglátással sem volt szerencséje. Hat évvel ezelőtt aláhamisították a nevét egy tízmilliós árufelvételről egy szerződésen. A cég fizetési felszólítást küldött neki, mire ő jogi útra terelte az ügyet. Ezzel azonban nem lett vége a történetnek, és az immár 18 és félmilliós adósságot akarják végrehajtani az egykori sportolón.

     Ráadásul a bírósági végrehajtás miatt az olimpiai járadékot is megvonták Növényitől, felesége pedig elvesztette a munkáját. A család jelenleg ott tart, hogy azt sem tudják, lesz-e fedél Karácsonykor a fejük felett - olvashatjuk többek között a Blikkben.

     Jómagam személyesen is ismerem Növényi Norbertet, többször is készítettem vele interjút. Ő is egyike annak a száztíz magyar olimpiai bajnoknak, akikről lehet majd olvasni az „Ötkarikás beszélgetések aranyérmeseinkkel” címmel a napokban megjelenő, negyedik könyvemben. Hogy mi minden történt az elmúlt 10-20-30 év során a tehetséges és óriási szorgalmáról ismert sportemberrel, azt talán még ő maga sem tudná száz százalékosan és egyértelműen rekonstruálni. Az nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Norbi az átlag embernél jóval többet keresett, miként az is előfordulhatott, hogy - többet is költött. Márpedig amikor valaki az adott száz egység helyett száztizet vagy éppen százhúszat költ, akkor a rendszer bármelyik pillanatban bedőlhet. 

Ötkarikás2012_címoldal_blog.jpg

        ( A könyv csak a geosport@t-online.hu címen lesz megrendelhető)

     Hogy ez nem egyedi eset, azt a győriek egykori kiváló labdarúgója, Póczik József esete is jól példázza. Ő sem ült rá a játékos évei alatt volt, az átlagot meghaladó bevételére, hanem felélte azt. Azután vége lett a focista éveknek, ráadásul el is vált - és most egy oldalon keresztül sajnáltatni igyekezett magát a sportnapilapban. Teljesen jogosak azok az olvasói hozzászólások, amelyek azt erősítik: akinek van pénze, az akkor legyen okos és takarékoskodjon. Ne utólag siránkozzon és kavarjon ezzel indulatokat, hiszen hazánkban - sajnos! -  sok ezer olyan ember van, akinek nem voltak extra bevételei éveken keresztül és ugyanúgy gödörbe kerültek, mint Póczik. Vagy mint most Növényi. Ráadásul ők sehol nem tudnak panaszkodni sem...

     Visszatérve Norbira, még ötven felett is világbajnoki címet nyert MMA-ban, ami nyilván nem kétszáz forintot hozott neki a kasszára. Az pedig, hogy igaz vagy vélt sérelmét mikro dönti el a magyar bíróság, hát erre aztán végképp senki nem tud válaszolni.

     Marad a végkövetkeztetés: mindenki okuljon és bármilyen nehéz is, szigorúan maradjon a saját maga paplanja alatt. Ellenkező esetben jönnek a végrehajtók és akkor bizony már nincs megállás.  

 

süti beállítások módosítása