2012.08.26. 14:55          



Elképzelni is nehéz, mire gondoltak az Üllői úton?

Hát megjött a legújabb csodaedző, ezúttal az Üllői útra. Tudom, ezt meg azt nyert Ausztriában legutóbbi csapatával, de én még a nevét sem jegyeztem meg eddig. Majd ha tovább marad, esetleg...

Maradjunk inkább a játéknál, mert hogy az lenne a lényeg, nem az, hogyan is hívják a legújabb ügyeletes zsenit...Nos, a játék az egyszerűen fenomenális volt. Mármint negatív előjellel. Telekszomszédom – akinek családja egyébként elkötelezett fradista, aki köszönés helyett csak hajrá Fradival jelentkezik be – még egy-nullás Honvéd vezetésnél átszólt, hogy neki márpedig ebből elege van, inkább uzsonnázik egy jót, mert otthagyta a tévét.

Aligha esek túlzásba, hogy ilyen és hasonló vélekedésekért bármelyik jobb házba bekopogtathatnánk. A kérdés csak az, hogy az egyes, az edzőket csereberélő klubok vezetői hogyan gondolják mindezt?

Rendben van, legutóbb lecserélték Détárit, a mi „Döménket”, aki valamikor rúgott egy hatalmas gólt Németországban. Hogy azon kívül mit tett, főleg edzőként, arra most ne pazaroljuk az időt. Elvégre tizenegy év alatt állítólag tizenkilenc helyen fordult meg, majd legutóbb az Üllői útról távozott „Ilyen a futball” zárszóval, állítólag.

S mindez a nálunk jól bevált „közös megegyezéssel” jelszó alatt, ami a kölcsönös némasági fogadalmat feltételezi, mindkét fél részéről. Elég jámbor alak ez a Döme, az biztos. Ha velem tavasszal egy plusz egyéves szerződést kötnek, majd 3-4 hónappal később ki akarnak rúgni, biztosan nem megyek bele a közös megegyezésbe! Ott ugyanis valaki más is hibás, nem csak én. Talán még sokkal inkább, mint szegény Döme...

Persze a mi Lajosunkat sem könnyű megérteni. Az átigazolások idején ugyanis azt jósolta (ha jól emlékszem?), hogy a Fradi versenyben lesz a dobogó valamelyik fokáért. Hát, elnézve ezt a világverő legénységet, az átlagot jóval meghaladó fantáziára volt szükség Döme részéről, amikor azt prognosztizálta, amit.

Más. Lehet itt naphosszat polemizálni arról, hogy Détári, a paksi Kiss Károly vagy bárki más miben hibázott, mit látott rosszul, mennyire volt rózsaszín üveg a szemén. A lényeg nem ott van. Sokkal inkább a játékos anyagban kell keresni a választ. Amíg ugyanis olyan zsoldosoktól várjuk a megoldást, akik egy fokkal sem jobbak, mint azok, akik néha a kispadra is odakerülnek, vagy a „kettőben” senyvednek, addig itt nem lesz semmiféle érdemi megújulás. Vagy kitermelődnek a jelenlegi legjobbaknál két fokkal jobbak a hazai akadémiákon, vagy valóban két fokkal jobb külföldieket kell megvenni, akik nem levezetni jönnek hozzánk, a produkciójukhoz képest ugyancsak komoly pénzekért.

S ha már a Fradinál kezdtük, fejezzük is be náluk. Ez az egyre közelebb kerülő új, huszonkét ezres, állítólag húsz milliárdba kerülő, új stadion egyre több embernél veri ki a biztosítékot. Az immár 113 éves zöld-fehéreknél ugyanis a hazai meccseken maximum 5-6 ezer ember jön össze, és akkor még jóindulatú vagyok. A kérdés egyértelmű: minek ide 22 ezres aréna, ha a jelenlegi, a 17 ezres sem telik meg, még véletlenül sem? Az állítólagos bekerülési összegből párszáz millióért fel lehetne újítani a jelenlegit, a többi pénzből pedig legalább ezer, szociális bérlakás épülhetne.

Ott is foglalkoztathatnának legalább annyi embert, mint a stadion építésén...


süti beállítások módosítása