2012.08.21. 12:22          



Áder János köszöntötte az olimpia magyar hőseit

A kánikula sem riasztotta vissza az érdeklődőket attól, hogy kilátogassanak a Puskás Ferenc Stadionba, ahol kettős ünneplésre adódott lehetőségük. Előbb a Gyulai István Memorial, a Magyar Atlétikai Nagydíj kínálta a lehetőséget, majd a legmagasabb állami vezetők - Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök - köszöntötték a XXX. Nyári Olimpiai Játékok magyar hőseit.

London után62_Áder János köszöntője.jpg

Ami az atlétikát illeti, számos abszolút világsztár is ellátogatott Budapestre, köszönhetően a kormány nagyvonalú anyagi támogatásának. Így tapsolhattak a szakértő nézők a négyszeres olimpiai- és ötszörös világbajnok amerikai vágtázó nőnek, Sanya Richards-Rossnak, a hármasugró londoni bajnoknak, Christian Taylornak és a világbajnok, olimpiai ezüstérmes 110 méteres gátfutónak, Jason Richardsonnak is. És természetesen a kalapácsvetés újdonsült ötkarikás bajnokának, a magyar Pars Krisztiánnak, aki egyetlen magyarként tudott győzni a verseny során.

London után14_Pars_Borkai.jpg

A mintegy tízezres tömeg ki tudja hányada elsősorban az olimpia magyar hőseinek ünneplésére jött ki a stadionba. Volt is kinek tapsoljanak, hiszen jószerivel mindenki eljött, aki Londonban elő volt a nemes harcban. Elég csak a kajakozókat, Gyurta Dánielt és Berki Krisztiánt, vagy éppen a tíz kilométeres úszásban váratlan győzelmet aratott Risztov Évát említeni.

London után71_cselgáncsozók Orbánnal.jpg

Feltűnt, hogy a Magyar Olimpiai bizottság örökös, tiszteletbeli elnöke - aki számos, korábbi, magas rangú politikai tisztséget is betöltött, majd két évig Magyarország Köztársasági elnöke is volt, s nem mellesleg kétszeres olimpiai bajnok is egy személyben! - Schmitt Pál ugyan ott volt olimpiai ezüstérmes feleségével, Makray Katalinnal együtt, de a nevek hosszas sorolásakor őt nem említették. Ennyire talán mégsem „Fekete Péter” Schmitt Pál, hogy már a puszta létét is titkosítani kellene.?.  Vagy egyszerűen csak merő udvariatlanságról lenne szó? 

London után_Schmitt_Kamuti.jpg

A neveket még hosszan lehetne sorolni, az ünnepeltek alig fértek fel arra a nyitott autóbuszra, amely az ünnepség végén, szinte lépésben haladva, kifuvarozta őket a stadionból. Ha egy kicsit előre is tekintünk - mert hogy sokszor szóba került a következő ötkarikás helyszín, Rio de Janeiro neve is -, akkor abba látatlanban is beleegyeznénk, hogy a magyar olimpiai küldöttség négy esztendő múltán is legalább olyan mérleggel zárjon, mint tette ezt Londonban. Sok kétkedőnek és gonoszkodó ellendrukkernek egyaránt frappáns választ adva.  

London után118_autóbuszon.jpg

 

 


süti beállítások módosítása