2012.07.27. 13:40          



A svájci világsztár akár öt olimpián is szerepelhet

Időrendi sorrendben a szerb Novak Djokovic megelőzte nagy riválisát, a világranglistán őt visszaelőző Roger Federert, de ettől még óriási volt az érdeklődésbeli különbség a két kiváló teniszező közötti fogadtatásban. Amig Djokovicnak legfeljebb ötven újságíró jutott, addig Federerre legalább háromszázan várakoztak a sajtóközpont legnagyobb, e célra alkalmas termében.120726_Federer4.jpg

     Pedig Djokovic és társulata sok mindent bedobott a siker érdekében. Így társaságában foglalt helyet az egykor Amerikában is hatalmas sikerekkel szerepelt kosárlabdázó. Vlade Divac is, aki humanitárius cselekedetei révén is közismert személyiség. S nem utolsó sorban 2009. óta ő Szerbia Olimpiai Bizottságának elnöke is. Szerbia egyéb sportnagyságai is felvonultak, így például az olimpiai bajnok sportlövő, Jasna Sekaric is.

     120726_Djokovic a tartózkodó.jpgDjokovic hangulatában közel állt Phelpshez, ő is meglehetősen tárgyilagos hangot ütött meg, bár azért egy-két alkalommal csak elmosolyodott. Elismerősen szólt legnagyobb riválisáról, Federerről, aki ellen változatlanul rendkívül motivált. Azt is elárulta, nem zavarja, ha ő egy összecsapás favoritja. Éppen ellenkezőleg: amikor ős az esélyes, az határozottan jót tesz a játékának.

     A kis teremből átsétálva a nagyba, következett Roger Federer. A legnagyobbak többek között azt is megtanulták, hogyan lehet fokozni a személyükkel kapcsolatos várakoztást. Az eredetihez képes fél órával módosították a kezdési időpontot, amit azután Federer még megtoldott néhány percecskével. Rendkívüli eleganciájával, megnyerő modorával viszont pillanatok alatt lebilincselte hallgatóságát. Válaszai végén mindig udvarias, alig észrevehető mosollyal jelezte, hogy befejezte, erről ennyit.

    120726_Federer1.jpg Az alig félórás, de rendkívül intenzív kérdés-feleletből talán azt érdemes kiemelni, hogy a 31. születésnapját augusztus 8-án ünneplő Federernek esze ágában sincs visszavonulni. A jelenlegi a negyedik ötkarikás fellépése, de egyáltalán nem zárja ki az sem, hogy 2016-ban is pályára lépjen.

Sportemberi nagyságát pedig az a nemes gesztus is dicséri, amellyel lemondott az olimpia megnyitó ünnepségén a svájci zászló viteléről, Pekingben, párosban vele győztes társa, Stanislas Wawrinka javára.


süti beállítások módosítása