2012.06.27. 09:24          



Szilárdi Katalin számára pihenés az edzésvezetés

Szilárdi Katalin_2012.jpgEgész eddigi életét a kajaksportban élte. Edzőként sikeresebb pályát mondhat magáénak, mint versenyzőként Szilárdi Katalin, aki korábban az Építők SC kajak-kenu szakosztályának edzője és vezetője, majd a 1998-tól az önálló és önfenntartó sportegyesület, az Építők Margitszigeti Diák Kajak Klub megalapítója, ügyvezető elnöke és edzője.

Szívós, sokoldalú munkájának legújabb gyümölcse a hétvégi, zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokság legkellemesebb meglepetése: a Dombi Rudolf - Kökény Roland kajak kettes 1000 méteren aratott győzelme.

„Annak idején, a hosszabb távokon voltam kevésbé eredménytelen, de ami ennél sokkal fontosabb: rengeteg Szilárdi Katalin_2012.jpgélményt kaptam ettől a sportágtól „- mondta az eredetileg matematika-fizika szakos tanárnő -titokban inkább mindig is edzőnek készülő, sportpszichológusi diplomát is szerzett kajak-kenu szakedző. „Szinte magába szippantott a kajak-kenu sportág fantasztikus légköre . Ezért tudatos célom volt, hogy ezt minél több fiatallal megismertessem.”

 - Melyek pályafutásának legfontosabb állomásai?

 „A BKV Előrében, majd a Honvédban kajakoztam. Két, egykori edzőmet mindenképpen szóba hoznám. Gavallér Csabának és Egri Sámuelnek egyaránt nagyon sokat köszönhetek. Samu sok izgalmas vizitúrával megszerette velünk a kajakozást, Csaba pedig edzőként megtanított úgy dolgozni, hogy minden szituációban helyt tudjak állni. Nekem ugyanis a hajójavítástól a motorcsónak szereléséig mindent magamnak kellett csinálnom. A jelenleg  is a sportágban dolgozó edzők közül Babella László és Horváth Péter utánpótlás-nevelő tevékenysége volt számomra követendő példa.”

- Immár harmadik évtizede edzőként dolgozik. Eddigi tanítványai közül kiket említene meg név szerint is?

„Szerencsére elég sokan vannak. Eddig a kétszeres világbajnok, olimpiai negyedik helyezett Kucsera Gábor vitte a legtöbbre. Mellette többen is vannak olyanok, akik felnőtt válogatott csapathajókban VB-n és EB-n pontszerző helyezést értek el, de dobogóig nem jutottak. Ács Bence, Mónus Erik, Petri Tamás, Fekete Gyula, Jármy Márton és társai valamennyien ismertek a sportágban, hiszen hazai, illetve nemzetközi eredménylistájuk számos sikerrel megtűzdelt.”

 - A legjobban csengő névről, Dombi Rudolfról talán külön is szóljon, ha kérhetem!

„Ő tíz éves kora óta a mi klubunk tagja, kétszeres U23 Európa-bajnok, felnőtt EB-n arany-, ezüst- és kétszeres bronzérmes, Vb 6. helyezett, olimpiai kvótaszerző, aki egy váratlan esemény következtében ült össze Kökény Rolanddal. Pontosan emlékszem a napra is, 2011. április 5-én jött le Szolnokra „Kökszi” azzal, hogy csatlakozna a csoportunkhoz. Korábbi párja nem várta meg, amíg felépül sérüléséből, hanem összeült Kucserával. Megpróbálták, s az induláskor eléggé eltérő technikájuk mind jobban közelített egymáshoz. Ez a kialakuló technikai összhang, és elsősorban az elvégzett állóképességi munka egyre jobb eredményekben is megnyilvánult. Már tavaly, Szegeden, a világbajnokságon is sokkal jobb helyezést érhettek volna el a hatodiknál, ha nem a nézőkhöz közeli, de a túloldaliakhoz képest sokkal szelesebb, nyolcas pályát kapják.”

 - Felnőtt szinten meglehetősen kevés a női edző, Önnek mégis sikerült...

 „A dolog nagyon egyszerű. Egy nőnek sokkal nehezebb a helyzete, mint egy férfinak, hiszen ez a pálya egész embert kíván, akinek hétvégéje sincsen, szinte soha. Ám amíg a férfiakat otthonról támogatja egy nő, ez fordított esetben szinte elképzelhetetlen. A ritka kivételt Fábiánné Rozsnyói Katalin jelenti, akivel jó munkakapcsolatban vagyok, s aki most is őszintén gratulált nekem.”

- Ehhez a „világbajnokverő” sikerhez lehetett is. Mit jelent ez most, alig egy hónappal az olimpia előtt az Önök számára?

 „Köszönjük, ha így látja! A fiúk az Eb-győzelemmel megmutatták a bennük rejlő lehetőségeket, ami kötelez minket a további, kemény munkára! Örömömre, mindketten abszolút profik, akik mindent alávetnek a közös cél, a minél jobb eredmény elérésének. Rengeteget számít Kökény óriási tapasztalata; a legkisebb apróságokat is igyekeznek beépíteni. Az Európa-bajnoki elsőség nagy dolog, de semmi biztosat nem ígér az olimpiát illetően. Gondolja csak meg, ha például egy ellenszeles pályán valakik csak egy százalékot elvesztenek útközben, az két másodperc mínuszt jelenthet. Ennyi idő alatt akár öt hajó is eléjük kerülhet.”

 - Riválisokban pedig nem lesz hiány. Olyannyira, hogy már a döntőbejutás is komoly fegyverténynek számíthat...

 „Pontosan. Legalább nyolc, igen erős egységgel kell majd csatázniuk. A szlovák, a német, a portugál, az orosz, az ausztrál, a belga, a svéd és a szlovén hajó egyaránt képes akár a végső győzelem kiharcolására is.”

 - Ezek szerint bőven lesz dolga az edzőnőnek az utolsó hetekben is?

 „Nekem az edzések jelentik a kikapcsolódást, ugyanis a napjaim nehezebb részét a négy edzőt és százötven sportolót foglalkoztató klubunk létfenntartásáért folytatott, folyamatos küzdelem jelenti. A legutóbbi, szolnoki edzőtáborozás idején például a későesti órákban négy pályázatot kellett összeállítanom, mert ezek a reménybeli pénzösszegek jelentik számunkra a létezés lehetőségét.”

 Szilárdi Katalin_Kökény Roland_Dombi Rudolf_2012.jpg 

 

 


süti beállítások módosítása