2012.05.23. 20:44          



Varga Tamás és Hirling Zsolt harmadik olimpiájára készülhet

A magyar evezésre igazán ráfért ez az újabb siker, amelyet szerdán könyvelhetett el a festői szépségű luzerni versenypályán. A férfi könnyűsúlyú kétpárevezősök utolsó olimpiai kvótaszerző vetélkedésében a Varga Tamás (Baja) – Hirling Zsolt (Vác) duó győztesként hozhatja haza a még kiadó két hely egyikét.

Rendkívül érdekes, változatos pályát futott be ez a két, legjobb evezős korban lévő fiatalember. A rövidesen 34 éves Varga az alapokat a Ferencvárosban kapta meg, míg a 27. évében járó Hirling tősgyökeres vácinak számít. Már a 2004-es, athéni olimpián együtt lapátoltak, s az akkor elért 5. helyük sokat ígért a folytatásra.

Akik bennük bíztak, első fokon nem is csalatkoztak. A következő évben ugyanis Japán volt a házigazdája a világbajnokságnak, s ez a pár ott világbajnoki címet harcolt ki. Nagy ívű tervek következtek, mindjárt létre is jött egy hathetes ausztráliai edzőtáborozás, 2006. január-februárjában.

Ne szaporítsuk a szót, az eredmények ezután nem úgy jöttek, ahogy azt a sportág várta. A 2006-os világbajnokságon be kellett érniük egy szerénynek mondható 10. hellyel, s a következő két esztendő fő versenyein is csak 7., illetve 5. helyek jöttek. A páros ennek ellenére sokszorosan hangoztatta, hogy olimpiai bajnokok akarnak lenni - ezzel szemben Pekingben megálltak a 14. helynél.

Nagyon valószínű, hogy a két fiatalember átértékelte a kudarcot, számot vetett a szóba jöhető okokkal és levonta a következtetéseket. Hirling először visszavonulást jelentett be, Varga pedig tovább próbálkozott. 2011. őszén határozták el, hogy ismét megpróbálják együtt. A döntést követő felkészülés eddig őket igazolja, hiszen a hatalmas elánnal végzett munka olimpiai kvótát jelentett számukra.

Bár jómagam számos, egyoldalú támadásnak voltam részükről alanya, ez egy más dolog. Amint annak idején sokak füle hallatára megígértem, ha olyan eredményt érnek el, nyilvánosan fogok ahhoz gratulálni. Ez a hosszú szünetet követő, annál sikeresebb nekidurálás mindenképpen megérdemli az elismerő szavakat.

Hogy mi jöhet ezután? A szakemberek - talán érthetően - óvatosan fogalmaznak. Abban azonban többen is egyetértenek, hogy a Varga-Hirling duó beküzdheti magát az etoni pályán az A-döntőbe, a legjobb hat közé. Ha pedig eddig eljutnának, ott azután sok minden előfordulhat...

A magyar sport milliós szurkolótábora örömmel és elismeréssel fogad minden eredményt, amelyet az olimpiai delegáció bármely tagjai elérnek. Az immár harmadik ötkarikás fellépése előtt álló kétpárevezős egységtől és a Simon Béla-Juhász Adrián kormányos nélküli kétevezőstől egyaránt a tisztes helyállást várja. Jó lenne a játékok végén mindkét egységnek gratulálni a sikeres szerepléshez.    

süti beállítások módosítása