2012.04.20. 09:50          



Előbb-utóbb wimbledoni döntőt szeretne játszani

Babos Tímea_Sportfórum.jpgAz utóbbi egy esztendőben villámkarriert futott be Babos Tímea. Tavaly ilyenkor még csak komoly ígéret volt, mára a felnőtt tenisz világranglista 66. helyezettje. Nem csak a napjai, de a hónapjai is óráról órára be vannak osztva. E tények ismeretében elismerés illeti, hogy két utazás között is időt szakított a zuglói Csanádi Árpád Iskola meglátogatására.

Az iskola tornatermében ez alkalommal is több száz diák foglalt helyet. Timi az iskola tanárával, dr. Nagy Sándorral - aki egy személyben az ő pszichológusa is - folytatott, bevezető beszélgetés során röviden vázolta eddigi pályafutása legfontosabb állomásait. Bár egy ideig úszott, de nem vonzották a kora reggeli edzések. Sokkal inkább érdekelték a csapatjátékok, míg végül azután kikötött a tenisznél.

Első edzője édesapja, Babos Csaba keményen fogta - ha nem tanult, nem edzhetett. Tizennégy évesen Angliába került egy teniszközpontba, ahol két és fél évet töltött el, majd szponzorok jóvoltából hazatérhetett. A mob.hu először sikereiről kérdezte.

„Már tizenegy évesként belekóstolhattam a győzelmek ízébe, hiszen ekkor a nálam három esztendővel idősebbek között nyertem Európa-bajnokságot. A későbbiekben is minden korosztályban első tudtam lenni, a végén már wimbledoni győzelmek következtek. Ezt követően viszont egy nagyon nehéz időszak jött: a juniorok közül a felnőttek mezőnyébe történt átlépés ideje.”  

- Ez a másfél esztendő milyen nyomokat hagyott?

„Csak azt mondhatom: nagyon nehéz volt. A nulláról kellett kezdenem, számos vereség bejött, s bizony olykor még a befejezés gondolata is megkísértett. Szerencsére most már ez a múlt, lendületben, egyre inkább egyenesben vagyok. Ebben edzőimen (Barátosi Levente és édesapám) kívül dr. Nagy Sándornak is komoly része van, akivel eredményesen dolgozunk együtt. Jelentősen javult a koncentrációs képességem, aminek nagy hasznát veszem.”

- Úgy tudjuk, komoly szakmai stáb veszi körül?

„Valóban, ebben az utolsó tizennyolc hónapban a két edző mellett két kondicionáló edző, két orvos és egy pszichológus is azzal foglalkozhat, hogy minél eredményesebb lehessek, a lehető legtöbbet és koncentráltan a tenisszel foglalkozhassak. Arról is szó van, hogy ezután már csaknem minden versenyemre egy edző is elkísérhet majd.”

- A 66. hely már több mint bíztató. Meddig tarthat még ez a felfelé kapaszkodás?Babos Tímea_MOB címerrel2.jpg

„Az első húszba, majd később a tizenötbe is el szeretnék jutni. Egy-egy meccsen már ilyen, magasan jegyzett játékost is le tudok győzni, viszont akár egy 150-200. hely közötti riválistól is képes vagyok veszteni. A cél az egyre kiegyensúlyozottabbá válás elérése, s évek múlva talán a wimbledoni döntőben való szereplés lehetőségeinek a kiharcolása.”

- A legközelebbi jövőre milyen kiemelt terveket jelölne meg?

„Pénteken este utazom Marokkóba, majd itthon, a Római Teniszakadémián folytatom. Bár ritkán, de rendkívül szívesen játszom itthon, a mexikói Monterreyben kiharcolt tornagyőzelmem után pedig mindenhol még fokozottabb ambíciókkal játszom. A legfontosabb célom ezekben a hetekben a londoni olimpián való részvétel jogának a kiharcolása.”

- Reményeink szerint eléri a bűvös, 54-es ranglista sorszámot, amely a részvételi joggal egyenértékű lehet. Ha így lesz, indulhat az ötkarikás vetélkedésen.

„Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, milyen nagyra tartanék egy olimpiai részvételt. Ez esetben a helyszínen drukkolhatnék a legjobb magyaroknak, akik közül sokakkal folyamatos levelezésben vagyok. A legjobb úszók - így például Biczó Bence és Gyurta Dani - különösen közel állnak hozzám. A teniszezők összecsapásai mellett elsősorban őket szeretném látni versenyezni.”  

(Forrás és fotó: Jocha(Press) Károly)  


süti beállítások módosítása