2012.04.16. 07:26          



Két végvár is elesett vasárnap

Bár a történelemben vannak ellenkező példák is, a nagy számok törvénye az esetek nagy többségében előbb-utóbb érvényesül. Így volt ez két, sikeres sportágunk vasárnapi eseményein is, ahol hiába volt a hatalmas szív, végül győzött a túlerő, a végvári küzdelem mindkét fronton vereséggel ért véget.

A két eset közül kétség kívül a kézilabdázók Magyar Kupa fináléja volt a rangosabb. Elsősorban azért, mert a Sportmax-ban megrendezett döntőben a Pick Szeged végig egyenlő ellenfele volt a magyar férfi kézilabdázás első számú reprezentánsának, az MKB Veszprém gárdájának. Hiába volt az elszántság, a valóban minden energia mozgósítása, a Szeged vitán felül gyengébb játékosállománya nem bírta 60 percig.

Az első ötven percben még teljesen egyenrangúnak tűntek a szegediek (azok is voltak!), ám a végére elfogyott az erő, oda lett a gyorsaság, mind több lett a pontatlanság, miközben az ellenkező oldalon elég volt a győzelemhez - egyben a Magyar Kupa elhódításához is - annyi, hogy a veszprémiek magasabban kvalifikált játékosaik, több cseréjük és így a végére egyértelművé vált fizikai fölényük révén „ledarálták” a minden elismerésre rászolgált szegedieket.

A kupa elnyerése természetesen tovább javítja a statisztikát, önmagában dicséretes dolog. Ám ennek most egyetlen, igazi veszprémi drukker sem tud maradéktalanul örülni, hiszen a klubszinten valódi értékmérőnek számító Bajnokok Ligájában igen döcögősre, és végül szerényre sikerült a zárás. A legjobb tizenhat között elbukni, ez emberemlékezet óta nem fordult elő a Veszprémmel. Amennyiben pedig az Atletico Madrid teljes csapattal jön, már a csoportból volt továbbjutás is erősen kétséges lehetett volna.

Ez és a többi gond a Veszprémé, mint ahogyan vízilabdában sincs másként. Itt is vannak nagyon nehéz helyzetek. Nem a bajnoki pólós fináléba jutott Vasasra gondolok, hiszen az angyalföldiek és a Honvéd játékosállománya közötti különbség legalább akkora volt, mint a kéziseknél a Veszprém és a Szeged közötti. A plusz nehézséget a totális pénztelenség jelenti, így a végig hősként küzdő, s erre a vasárnapi meccsre már teljesen kicsavartan kiállt honvédosok szemben a Szegeddel, igen alárendelt szerepet játszottak.

A külföldi légiós nélkül szerepelt Groupama Honvéd ezért a Szegednél ha lehet, még egy fokkal nagyobb elismerést érdemel. Közös történtetük az elbukás, amely után azonban mindkét klub tagjai emelt fővel közlekedhetnek.

Elmondhatják magukról, hogy végvári harcosokként, mindent beleadva estek el. Hogy ez az erkölcsi siker mit ér, ér-e egyáltalán valamit, az nyáron, a pénzügyek rideg hangvételű tárgyalásain dől majd el...     

süti beállítások módosítása