2012.03.28. 07:49          



Híd_Karva_Kű Lajos.jpgMinden idők legnagyobb meccse: Magyarország-Uruguay

Kedden a megszokott, élénk érdeklődés mellett tartotta összejövetelét a szlovákiai Karván a Hídverő Olimpiai Baráti Kör, amelynek vendége az olimpiai ezüstérmes labdarúgó, Kű Lajos volt.

Az egykor a fél világot bejárt, Magyarországon a Videotonban, a Ferencvárosban, a Vasasban, a negyedosztályú Főtaxiban és a Volán SC-ben is szerepelt Kű Lajos 1977-ben, kalandos körülmények  túlélését követően Jugoszlávián és Olaszországon át került ki Svájcba. Onnan hamarosan Belgiumba vitt az útja, ahol az eltiltása lejártát követően, az FC Bruges csapatának tagjaként, a Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjében is pályára léphetett. A hazai sportvezetők és irányított sajtómunkások legnagyobb döbbenetésre. A BEK-döntőt megelőző hetekben ugyanis itthon azt terjesztették róla, hogy börtőnbe került. E helyett a tévétársaságok jóvoltából kétmilliárd ember előtt játszhatott Londonban, a Liverpool ellen.

A belgiumi éveket követően az Egyesült Államokban és Ausztriában is profiskodó egykori klasszis labdarúgó ismét bizonyította, hogy előadónak is kitűnő. A találkozó az ő konkrét kérésére a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd rögtönzött történelemórát tartott a helyi középiskola szép számban megjelent kollégistái számára.

Kétórás monológja során hamar kikötött élete nagy szerelménél, a labdarúgásnál. Az 1952-es, helsinki olimpia tizenhat magyar első helye közül az egyiket az akkor már összeállt Aranycsapat szerezte - számára természetesen ez volt a legfényesebb aranyérem. Hosszan időzött a két, történelemformáló magyar-angol mérkőzés mellett, majd az 1954-es, elvesztett világbajnoki döntőt elemezte. Büszkén említette, hogy egy belga összeállítás szerint minden idők legnagyobb mérkőzése az 1954-es Vb elődöntője volt, amelyen az 1950-es világbajnok Uruguayt a magyar nemzeti tizenegy drámai csatában, hosszabbítást követően tudta legyőzni 4-2-re.

Kű Lajos szívesen beszél „édes gyermekéről”, a „Kárpát medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság” sportversenyeiről, amelyek szervezése szinte az egész életét kitölti.

- Példaképekre van szükség ebben a felforgatott, értékvesztett világban - hangsúlyozta. - Istent és a hazát szerető fiatalokat kell nevelnünk, s ezekért a célokért minden áldozatot meg is kell hozni.

Forrás és fotó: Jocha(Press) Károly    

süti beállítások módosítása