2013.01.07. 23:47          



Az idő múlásával egyre nagyobb lett a válltömője

Hivatalos honlapján tudatta a fehérvári klub, hogy a Videoton FC vezetése és Paulo Sousa vezetőedző szerződést bontott. A portugál tréner „családi okok” miatt válik meg a Videoton FC-től.

     A hír rövid, immár napok óta lógott a levegőben a végkifejlet, amely most bekövetkezett. És gyorsan hadd tegyem hozzá: gratulálok! Sousával kapcsolatosan ugyanis már korábban merészeltem leírni: nagy mesélő, Benedek Elek foroghat a sírjában! Márpedig ő elég nagy egyénisége volt a mesemondásnak.

     Azt talán fölösleges is mondanom, kaptam annak idején éppen eleget „magánúton”, mivel szerencsémre szerény kis magánújságommal kapcsolatosan nem fogadok kommenteket. Nem azért, mert az őszinte kritikára nem lenne szükségem - azokat egyéb úton, személyes kapcsolatokon keresztül köszönettel fogadom is. A kommenteknél viszont a névtelenségbe burkolózással van bajom: nagy szájhősök sokszoros fedezékből leginkább az írás elkövetőjének felmenőivel foglalkoznak, érdemi bírálat vagy netán leismerés helyett.

     Szóval sok „beszólástól” menekültem meg annak idején, és most, tessék! Rudolf Gergely után Paulo Sousánál is igazam lett.

Ez az ember - mondhat bárki bármit! - idejött, speciális elveket és gyakorlatot képviselt, majd egy óvatlan pillanatban odébb állt. Az idő múlásával egyre nagyobb volt a válltömője, pedig éppen elég oka lett volna arra, hogy ne menjen neki mindenkinek. Az a bizonyos lefejelés túl közel van még időben ahhoz, hogy bárki ne emlékezzen rá! Jobb helyeken, még azon a bizonyos, 2011. szeptemberi napon gyalog mutatták volna meg neki az irányt Hegyeshalom felé...

     Mi azonban nem Nickelsdorfon túl, hanem Hegyeshalmon innen élünk. Tudta ezt a mi emberünk, Sousa úr is és a lefejelést követően még jól elszórakozott itt a mi magyarjaink kárára. Mivel elismerni nem volt hajlandó a nyilvánvalóan gusztustalan provokációt, ezért 2012. februárjában bíróságon kellett volna megjelennie, ahova „egyéb dolgai” miatt nem ment el. Áprilisban azután megjött a felmelegedéssel együtt a megvilágosodás is! Sousa úr ugyanis rádöbbent: mégis csak történt valami extra dolog ott, Felcsuton, azon a bizonyos tétnélküli, úgymond barátságos meccsen. Sőt! El is ismerte, hogy fejelt, elnézést is kért, erős fél esztendővel később, miután addig keményen emlékezetkiesésben szenvedett...

     A bajnoki cím valahogy nem jött össze, viszont indulhatott a VIDI az Európa Ligában, amelynek csoportköréből tizenegyesekkel ugyan, de továbbjutott a török Trabzonspor ellenében. Jött a Sousa urat mennyekbe emelő csoportkör, ahol azért komoly részsikereket követően csak bejött a végére annyit vereség, amellyel lemaradt a továbbjutásról. A mi emberünk pedig - sejtésem szerint - már régen és folyamatosan szervezte is az odébbállást. Többször is megjelentek olyan (ál)hírek, amelyek az ő ide-oda történő meghívását jelezték. És mindenhol ott volt, hogy három angol klubnál is edzősködött. Csak azt felejtették el megírni, hogy mindhárom helyen idő előtt fejezte be munkálkodását.

    Most pedig itt van ez a kölcsönös és teljes egyetértésben levezetett szerződésbontás. És hozzá az igazi csattanó: mindez családi okok miatt történik!? És ehhez a mi nagyra becsült klubvezetőink kivétel nélkül asszisztálnak. Legalább mondtak volna valamit! Például azt, hogy Sousa úrnak két-három-négyszeres lesz a fizetése. Vagy odaát sokkal jobb a levegő. Vagy ott jobban megengedik, hogy a bajnoki meccsek eseményeit minden következmény nélkül, meccs közben, akár még óra megállítása mellett is, de megbeszélhesse a bírókkal. Vagy bármit. Csak valami hihetőbbet mondanának!

     Ám ez így túlontúl egyszerű, átlátszó, nevetséges, vagy éppen megalázó. Ez utóbbi minősítés természetesen a magyar labdarúgásra, konkrétabban pedig a Videotonra nézve állítható. Az meg csak hab a tortán, hogy a derék jó ember még utolsó ténykedésével elintézte, hogy egy újabb, messziről jött mágus, egy másik portugál maestro vigye tovább azt a varázslatos munkát, amelyet Sousa úr itt másfél év alatt utánozhatatlanul eredményesen kifejtett.

     Jut eszembe, az előző trénert - feltehetően nem minden ok nélkül - sok mindennek elmondták. Nem is volt könnyű fiú. Még az is lehet, hogy személyeskedett, kötözködött, vagy olykor kiállhatatlan volt. Ám a tényen ez mit sem változtat: olcsóbb játékosállománnyal mégis bajnoki címre vezette a Videoton gárdáját.

Mezey György dr_blog.jpg

     Az első és eddig egyetlen fehérvári aranyérem mégsem Paulo Sousa, hanem dr. Mezey György nevéhez fűződik.  

süti beállítások módosítása