2012.10.05. 16:20          



Egy igazi sportember, aki nem takargatja a bűnöket

Claude Onestát, az olimpiai bajnok francia férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát végtelenül lesújtja a Nikola Karabatic és társai körül fodrozódó fogadási ügy, és bármennyire is a szívéhez nőtt néhány az érintett játékosok közül, elkerülhetetlennek látja a súlyos büntetést – ha a vád bizonyítást nyer.

Onesta Claude francia kézis kapitány.jpg„Kellemetlen, nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ilyen ügyekkel kelljen foglalkoznunk – mondta a francia RTL rádiónak Onesta. – Már az ominózus mérkőzés napja óta tudunk a fogadásszervező cég figyelmeztetéséről, de abban a hiszemben készültünk fel az olimpiára is, hogy az ügy kimerült, nem jut ilyen súlyos fázisba. Csupán pletykák jutottak el a szövetségbe, az utóbbi napokban próbáltunk tájékozódni, s most már kiderült annyi, hogy megszólaljunk és csírájában fojtsuk el azt az esetlegesen kialakuló tévhitet, hogy a hozzánk tartozó félmillió kézilabdázó mind bűnös."
Nikola Karabaticra és Samuel Honrubiára utalva Onesta megjegyezte: hosszú ideje ismeri a két kézilabdázót, fantasztikus olimpiai kalandban volt részük közösen Londonban, sajnálja is őket, de:
      „Most nyilvánvalónak tűnik, hogy hatalmas hibát követtek el. Nincs más megoldás, példás büntetést kell kiszabni rájuk, mert az ilyen esetek tűrhetetlenek. Gondolom, a vizsgálat folytatódik, és ha a tények bizonyítást nyernek, ha elhangzanak beismerések, akkor elkerülhetetlen a jól megérdemelt büntetés. Biztos vagyok benne, hogy az érintettek tudomásul is veszik majd a döntést, mert lehetetlen, hogy ne fogják fel, milyen súlyos ügybe keveredtek."
      Onesta elmondta: egyelőre tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét, sőt ha a vád bizonyítást nyer, és az érintetteket eltiltják, akkor is „eljön majd a megbocsátás ideje", pillanatnyilag azonban „teljesen nyilvánvalóan" nem kerülhet szóba a beválogatásuk.
     Kedd reggel szabadlábra helyezték a fogadási botrányba keveredett francia férfi kézilabdacsapat, a Montpellier több játékosát, köztük Nikola és Luka Karabaticot – adta hírül röviden az AFP hírügynökség.
      A játékosok őrizetbe vett hozzátartozói is elhagyhatták a rendőrséget. A Montpellier három kézilabdázóját (Mickaël Robin, Vid Kavticnik, Visszem Hmam) már hétfő este elengedték, egy negyediket, Isszam Tezst viszont akkor vették őrizetbe.

     Az ügy ezzel természetesen nem zárult le, a vizsgálatok folytatódnak, hivatalos közlemény később várható.

     Mint arról korábban beszámoltunk, egy májusi francia bajnoki mérkőzésre kötött fogadások nyomán gyanúsítják visszaéléssel a korábban a világ legjobb Kézilabdázójának megválasztott Nikola Karabaticot és a Montpellier több más játékosát.

(Forrás: NSO, fotó: JochaPress)

 

süti beállítások módosítása