2013.03.18. 06:57          Ungvári Attila: Fantasztikus a dobogó, de még görcsölök a tatamin

Bronzéremmel és remek teljesítménnyel tért vissza a nemzetközi mezőnybe a Montevideóban rendezett Világkupa-versenyen a 73 kilós ceglédi dzsúdós

Két év eltiltás és két hét edzést követően lépett ismét tatamira nemzetközi versenyen Ungvári Attila. A 73 kilós ceglédi dzsúdós az Uruguayban megtartott Világkupa-viadalon tért vissza szeretett sportága vérkeringésébe. A korábbi Eb-bronzérmes sportoló fantasztikus teljesítményt nyújtva dobogóra állhatott, miután öt meccséből négyet megnyert, így a harmadik helyen végzett. A 24 éves klasszis úgy véli, a bronzérme ellenére messze van még korábbi formájától.

2013-Ungvári Attila-Montevideo-beszámoló.jpg

A magyar dzsúdó egyik legnagyobb reménysége, Ungvári Attila utoljára 2011 februárjában, a hazai közönség előtt megrendezett Hungária Kupán indult nemzetközi versenyen. Most, a kétéves eltiltását követően újra edzésbe állhatott, és kéthetes kemény tréning után az uruguayi Világkupa-viadalon végre ismét tatamira lépett. A 24 éves ceglédi dzsúdós súlycsoportjában 21 induló lépett tatamira, és a magyar versenyző előbb a chilei Felipe Cecarest verte 1 perc 16 másodperc alatt ipponnal, majd az amerikai Robert Lee kapott idő előtt – 1 perc 36 másodpercig tartott a küzdelem – Ungváritól. A legjobb nyolc között azonban a brazil Alex Pombo da Silva megállította a magyart – az ippon mellett két yukót is elért –, aki így vigaszágra került.

A magyar fiú itt az argentin Alejandro Clarát verte 2 perc 28 másodperc alatt, így visszatérését követően rögtön az első VK-viadalán a bronzéremért léphetett tatamira. Sőt, ha már idáig eljutott, akkor fel is állt a dobogóra, miután hatalmas csatában legyőzte a japán Keiichi Otát, ezzel bronzérmesként zárta a versenyt. Ennek ellenére igencsak önkritikusan értékelte saját teljesítményét.

„Nagyon köszönöm azoknak, akik kitartottak mellettem, bíztak bennem és szurkoltak nekem. A versenynek két pozitívuma volt számomra. Az egyik, hogy volt öt meccsem, és ezeken kiderült, az erőnlétemmel tényleg nincs gond. A másik, hogy sikerült éremmel visszatérnem, amit ráadásul egy japán ellen szereztem meg. Úgy érzem, egyedül a harmadik helyért vívott meccsemen dolgoztam úgy, ahogy elvárom magamtól. A többi meccsen egyértelműen kiderült a számomra, hogy nincs még szőnyegbiztonságom, görcsösen megy a dzsúdó, és alig merek indítani. A jövő heti edzőtáborban rengeteget fogok edzeni, hogy az áprilisi hazai Európa-bajnokságra legalább megközelítsem a korábbi önmagam” – fogalmazott Ungvári Attila.

Testvére, a londoni olimpia ezüstérmese, a háromszoros Európa-bajnok és vb-bronzérmes Ungvári Miklós az internet segítségével élőben követte nyomon öccse visszatérését, és egyáltalán nem ért egyet Attila önértékelésével.

„Megcsinálta. Nagyon büszke vagyok rá, Karvaly bebizonyította, hogy igenis ott a helye a legjobbak között. Fantasztikusan küzdött állásból és földön is, egyedül azt sajnálom, hogy a bronzmeccsét nem láthattam, hiszen a világhálón a másik találkozót közvetítették. Hétfőn együtt indulunk edzőtáborba, alig várom már, hogy magamhoz ölelhessem” – jelentette ki Ungvári Miklós.

Az Ungvári-fivérek immár együtt indulnak két hét múlva rendezendő isztambuli GP-n.

forrás, fotó: B. Molnár László

Szerző: JochaPress