2012.11.11. 01:49          



Nyolc olimpiai bajnok kapott emléktáblát

Sűrű napja volt Simicskó István EMMI sportért felelős államtitkárnak. Előbb az újbudai Szent Benedek Iskolaközpontban labdarúgó pályákat adott át (ő maga is focizott egy keveset), majd az óbudai Árpád Gimnáziumba igyekezett, ahol az iskolából kikerült nyolc olimpiai bajnok tiszteletére ünnepség keretében leleplezett emléktábla avatóján mondott köszöntő beszédet.

ÁrpádG18a_SzabóB_TaricsS.jpg

     Szabó Bence, a MOB főtitkára és dr. Tarics sándor

    A gazdag tradíciókkal rendelkező tanintézmény aulája zsúfolásig megtelt. Gyimesi Róbert igazgató a klasszikus sportos élet hirdetője, gróf Esterházy Miksa és a mai sportkedvelők lelki rokonságára hivatkozott. Hangsúlyozta, hogy az emberi egészséget az életmódunk befolyásolja legjobban, 43 százalékban.

Nem lehet mindenki jó sportoló, de a napi 40 perces séta, vagy félórás sporttevékenység döntően befolyásolhatja az általános jólétünket. A sport sok mindenre jó, leginkább önmagunk legyőzésére - mondta, majd felvezette Tallár Tamás vezető testnevelő tanár ötletét, az emléktábla megalkotását, amely most jutott el a leleplezésig.

 ÁrpádG13_emléktábla_igazgató_Simicskó.jpg   

      Gyimesi Róbert igazgató és Simicskó István

Simicskó István többek között azt nyomatékosította, hogy a szerinte létező háromféle embertípusból a harmadik az, amelyik nem csak látja a nehézségeket, de meg is küzd azokkal.

ÁrpádG7_Tarlós_Fábiánné_TörökF.jpg

     Tarlós István, Fábiánné Rozsnyói Katalin és Török Ferenc

    - Itt, az Önök 110 éves iskolájában kiválóságok sora nevelkedett, akik közül nyolcan - Fábián László, Gyarmati Dezső, Konrád Ferenc és testvére Konrád János, Markovits Kálmán, Szabó Bence, Tarics Sándor, valamint Török Ferenc - a sportban felértek a csúcsra, így nevüket nem csupán az országhatárainkon belül, azon kívül is jól ismerik a sportot kedvelők, s nem csupán a magyar ajkúak - mondta az államtitkár. - Örülök, hogy bajnokaikat, példaképeiket az iskola diákjai naponta láthatják. Megtisztel, hogy itt lehettem ezen az ünnepen - zárta gondolatait.

ÁrpádG6_Varga Mihály.jpg

     Varga Mihály tárca nélküli miniszter, mögötte Kassai Farkas András, kétszeres olimpiai bronzérmes

    Az egybegyűlteket levélben köszöntötte dr. Hoffmann Rózsa, az EMMI oktatásért felelős államtitkára.

ÁrpádG_Konrád I_Martinek_III._SzabóB_Storcz_Simicskó.jpg

     Konrád János és Ferenc, Szabó Bence, Simicskó István

     A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence szavait követően a megjelentek láthatták-hallhatták a gimnázium egykori növendéke, az 1936-os, berlini olimpián győztes magyar vízilabda válogatott tagja, a világ legidősebb olimpiai bajnoka, a 99 éves dr. Tarics Sándor ez év augusztus 23-án felvett videós üzenetét is.

     A méltóságteljes ünnepségen többek között megjelent Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Fábián László, Kammerer Zoltán, Kovács István, Martinek János, Storcz Botond olimpiai bajnokok és még sokan mások. 

ÁrpádG15_SzabóB_Tallár Tamás főszervező.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása