2012.09.16. 11:56          



A római olimpián két ezüstérmet is szerzett

Amikor valakit elvesztünk, mindig döbbenet lesz úrrá rajtunk. Főleg akkor, amikor váratlanul jön a szomorú, megmásíthatatlan hír: Szente András nincs többé. Floridai nyaralása során, életének 73. évében, szeptember 14-én váratlanul ment el az egész életében kínosan sportszerűen élő,  az 1960-as, római olimpián a kajak kettesek 1000 méteres versenyszámában Mészáros György párjaként ezüstérmet szerzett sportember. Tagja volt a Szőllősi Imre, Kemecsey Imre, Szente András, Mészáros György összetételű, a K-4 500 méteres váltóban ugyancsak ezüstérmet szerzett négyesnek.

Szente András_MOB.jpg

     Szente András előbb úszott, futott, korcsolyázott és a párbajtőrvívással is barátkozott, mielőtt elkötelezte magát a kajakozás mellett. 1955-ben a Margitszigetről végignézte a magyar-csehszlovák válogatott versenyt, s ettől kezdve már csak a kajakozásnak élt. A Honvédban kezdett, majd Granek Istvánnal és Péhl Józseffel megalakították az akkor Kinizsi nevet viselt Ferencváros szakosztályát.

     Szente András Budafokról naponta 3-4 órát utazott, hogy a Latorcza utcában vízre szállhasson. Jó alapokkal rendelkezett, mivel osztályidegenként már tizenkét évesen alkalmi munkákat kellett vállalnia, nem ritkán korgó gyomorral. 1957-ben ifjusági bajnokként a felnőtt Ob-n is elindulhatott, egy évvel később pedig K-4 1000 méteren már világbajnoki ezüstérmes lett. 1959-ben ült össze Mészáros Györggyel, akivel tízszeres magyar bajnokok voltak. Kétszeres Európa-bajnokként mehettek a római olimpiára, ahol szoros versenyben másodikként végeztek. Jutalmul osztályidegenként is felvették az egyetemre, ahol 1965-ben diplomát is szerzett. Közben eljutott a tokiói olimpiára is, ahol K-4 1000 méteren a negyedikként végzett hajóban ő is ott lapátolt.

     Szente András miután rájött, hogy mérnökként csak akkor érvényesülhet, ha belép a pártba, 1969-ben inkább a „disszidálást” választotta. 1970. óta Amerikában élt, ahol először klímatervező mérnökként ért el komoly szakmai sikereket. Az 1976-os, montreali olimpiára utazott amerikai kajakosok felét ő készítette fel. Los Angelesben, majd Washingtonban is edzősködött és számos, szenior bajnokságot is megnyert. 1981-ben születtek iker fiai, akiket már nyolchónapos korukban megtanított úszni.

     Az amerikai tévéadásokkal elégedetlen volt, ezért 2004-ben Mészáros György vendégeként itthon nézte végig az athéni játékokat.

     Halála a sikerekben gazdag magyar kajak-kenusport nagy vesztesége. Temetéséről később történik intézkedés.

 

 

 


süti beállítások módosítása