2012.04.11. 07:40          



Mocsai Lajos a nyolcadik helyet már komoly sikernek tartanáMocsai Lajos_blog.jpg

Hétfőn este érkezett haza Svédországból az olimpiai kvalifikációs tornát sikerrel megjárt magyar férfi kézilabda válogatott, ám hosszabb ünneplésre nem gondolhatott senki. Kedden délelőtt már erőnléti edzés szerepelt a programban, miként a kapitány, Mocsai Lajos is folytatta a munkát. A mob.hu először - érthető módon - a göteborgi tapasztalatokról érdeklődött.

„A kézilabdázás rohamos fejlődése is szükségessé teszi azt az egyre fokozódó követelményrendszert, amit az egyes országok legjobbjainak teljesíteniük kell ahhoz, hogy az aktuális világversenyre - jelen esetben az olimpiára - eljussanak” - hangsúlyozta Mocsai. „A házigazda angolok mellett mindössze tizenegy válogatott lehet ott Londonban. Ezekért a helyekért kellett több lépcsőben megfelelni, ami Magyarországnak most sikerült, s aminek természetesen nagyon örülök. Kvalifikációnk értékét növeli, hogy olyan, komoly tradíciókkal rendelkező kézilabdás nemzetek, mint Csehország, Lengyelország, Oroszország, Németország, nem lehetnek ott az ötkarikás vetélkedéseken.”

- A mostani három meccsről mondana valamit?

„A macedónok elleni volt a döntő jelentőségű, s ezt előtte is tudtuk. Nem csak azért, mert ötödikek lettek az Európa-bajnokságon és fennhangon hirdették, hogy majd elvernek bennünket. Azért is, mert az elő összecsapás alapvetően meghatározhatja a folytatást. A macedónok kétmillió dolláros állami támogatással több ezer szurkolót utaztattak ki Svédországba, de ez sem segített. A brazilokat viszont egyértelműen dicsérnem kell, hiszen ez az együttes a folyamatos fejlődés során már odáig jutott, hogy igen komoly ellenfele tud lenni bárkinek, így nekünk is az volt. A nők után a férfiak is mindinkább felzárkóznak a legjobbak mellé, s ezért is vagyok biztos abban, hogy a négy év múlva Brazíliában esedékes olimpián már nagyon komolyan kell velük számolni.”  

- A hét végén már Magyar Kupa döntő lesz, majd folytatódik a bajnokság a rájátszással. Mikor találkozik legközelebb a nemzeti együttes?

„Júniusban két hét gyakorlásunk lesz a Norvégia elleni, kettős világbajnoki selejtezőt megelőzően. Ezután rövid pihenő, majd az olimpiára három és fél, esetleg négy hetet tudunk közösen készülni.”

- Milyen sorsolásra számít, és milyen eredménnyel lenne elégedett Londonban?

„Természetesen mindkét hatos csoport tagjai szeretnék Angliát megkapni a május 30-i sorsoláson. Egyébként pedig azt mondom, legalább hat, a mieinknél játékosállományában egyértelműen erősebb rivális szerepel a tizenkettes mezőnyben. Ezért is vélekedek úgy, hogy a már pontszerzőnek számító nyolcadik hely kiharcolása is komoly siker lenne. Ha pedig még feljebb tudnánk kapaszkodni, az óriási bravúrt jelentene.”

- Mi a véleménye arról, hogy a válogatott egyik irányítója, a még csak huszonnegyedik évében járó Lékai Máté elhagyja Szegedet és Szlovéniába igazol?

„Természetesen nem örülök annak, ha magyar éljátékosok külföldre mennek. Ami a Szeged és Lékai közötti tárgyalásokat illeti, azokról semmit nem tudok és nem is rám tartoznak. Engem egyetlen dolog érdekel: miként áll Lékai a válogatottsághoz? Nos, ebben a kérdésben teljesen megnyugtató választ adott, amikor a továbbiakra nézve is feltétel nélkül elkötelezte magát a nemzeti együttes mellett!”

 

süti beállítások módosítása