2012.03.25. 21:31          



A nők alárendelt szerepben, a Veszprém is megroggyant

Fekete vasárnapja volt a magyar kézilabdázásnak. Néhány órán belül két fronton is jókora presztizsveszteséget könyvelhettünk el. Előbb a nők maradtak alul nyolc góllal a Németország elleni Európa-bajnoki visszavágón, Trier városában (26-18), majd Veszprémben az MKB vesztett összesítésben a spanyol bajnokság pillanatnyi negyedik helyezettjével, a Leon gárdájával szemben (55-56).

Az első csalódást a nők túlon túl sima erőpróbája jelentette. Különösen azok után, hogy a norvég vendégkapitány, Karl-Erik Böhn többször is kijelentette: rengeteg jó játékos van Magyarországon. Nos, ezek a kiválóságok nem valami sűrű sorokban sorjáztak vasárnap délután a trieri küzdőtéren. Elég volt kivenni a kezdő hetesből Tomorit, Görbiczet, Hornyákot, Kovacsiczot és Szamoránskyt, máris játék helyett szaggatott ritmusú döcögésnek lehettünk szemtanúi. Igazándiból csak a fiatal kora ellenére igen jól játszó Kovacsics Anikóval lehettünk maradéktalanul elégedettek, Rédei-Sós Viktória ezen a szinte megfelelőt nyújtott, Cifra Anita pedig kellemes meglepetésre elég jól játszott. A súlyos vereség nem a kapus Kiss Éván múlott!

Böhn mestert egyébként tényleg nem különösebben izgatták a történések. Háta mögött a Győrrel a norvégiai Larvikban elszenvedett mínusz héttel, és az ugyancsak nem meggyőző játékkal megnyert első Eb-selejtezővel (25-23), a vesztésre álló visszavágó második félidejében kedélyesen mosolygott. A riporter meg is jegyezte: bizonyára nem az eredményjelző táblát nézi... Pedig nem ártott volna kicsit elmerengenie az eseményeken. Azon, hogy miért is kell megalázó vereséget elszenvednie a nemzeti együttesnek azok után, hogy a  hurráoptimizmus - elsősorban az ő nyilatkozatai jóvoltából! - elárasztotta a közvéleményt?

A fekete leves pedig még csak ez után következett. Az MKB Veszprémnek ugyanis csak háromgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia, mert az idegenben lőtt gólok alapján valószínűsíthetőnek tűnt: ennyi már elég lesz a továbbjutáshoz. A Veszprém - szokásához híven - haza pályán fergetegesen kezdett, hamar csinált is a hátrányból előnyt. Ám ez alkalommal is kiderült, hogy nagyon hiányzanak a komoly hazai erőpróbák, amelyek nem lévén, a sokszoros magyar bajnok nincs hozzászokva a tartósan magas szintű játékhoz. Erős hullámhegyek és völgyek váltogatták egymást. A félidei 16-12-es hazai vezetés sem nyugtatta meg a kedélyeket, hiszen térfélcserét követően nyolc percig csak a spanyolok voltak eredményesek.

A norvég bírók tették a dolgukat: egymás után dobálták ki a spanyolokat, mielőtt Sulic ismételt piros lapot érő produkcióját a múltkori meccset követően ez alkalommal sem értékelték. Így pályán maradhatott, pedig szándékos rúgásért csak a végleges kiállítás jöhetett volna. Az utolsó perceket is emberelőnyben játszhatta Mocsai Lajos legénysége, ám hat az öt elleni szituációban a továbbjutást jelentő labdatartás helyett Perez sikertelen lövésre vállalkozott, az ellenakcióból pedig megkaptuk a kegyelemdöfést. A kétgólosra csökkent hazai siker ugyanis csak szépségtapasz, hiszen a Veszprém ezúttal már a legjobb nyolc közé sem tudott bekerülni a Bajnokok Ligájában.

A Veszprémben januárban még tagadott, ám idő közben szép lassan csak közszájra került anyagi gondok a BL-ből való kiesést követően minden bizonnyal csak fokozódni fognak, hiszen a nyolcad döntő elvesztéséért a szponzorok aligha emelik jövőre a tétet. A már meglévő financiális problémák rendezése sem lesz egyszerű. A magyar bajnoki cím várható begyűjtése ugyanis a Veszprém szintjén nem sokat old meg. A házi gólgyáros, Vujin Kielbe távozik, a nagy küzdő, Perez pedig lassan 41 éves lesz, már ő sem mindig az, aki volt korábban. A többi játékost most nem sorolva is megkockáztatható a kijelentés: a Veszprémen csak egy igazi „nagygenerál” segítene. Egy alapos frissítéssel egybekötött szerkeszteti átépítés.

Hogy minderre lesz-e elég anyagi erő, azt csak a következő hónapok eseményei döntik el. Az biztos, hogy a hazai bajnokságot lassan három évtizede indokolatlan túlerők összevonásával uraló veszprémiek komoly hullámvölgybe kerültek. Ezt csak erősíti a jelentős nemzetközi presztizsveszteség, a BL-beli, a legjobb tizenhat közötti elbukás remélhetőleg kijózanító ténye.       

jochapress.blog.hu

süti beállítások módosítása