2012.02.24. 23:55          



Így látja a világbajnok Szepessy József Németországból

Szepessy József2.jpg

Az 1973-ban még román színekben párbajtőr csapat világbajnoki címet szerzett együttes tagja, Szepessy József évtizedek óta Németországban él. Magyar ember lévén már a magyar állampolgárságot is felvette. Folyamatosan nyomon követi a magyar vívósport történéseit. Az e hasábokon megjelent, Kulcsár Győzővel kapcsolatos írásra levélben válaszolt, amelyet érdemi változtatás nélkül adok közre:

„A cikk jól kezdődik: hát úgy, mint labdarúgásban az FC Barcelona és a Miskolci Hengermű szakszervezeti focicsapata!

Kulcsár Győző ugyanis versenyzőként, majd edzőként is a magyar és a nemzetközi vívósport egyik legeredményesebb és legkiemelkedőbb alakja. Két évvel ez előtt egy világversenyen voltam Budapesten, ahol az olasz sportolók és vezetők számomra ritkán halott tisztelettel beszéltek róla.

Ez sajnos ritkán történik meg az utóbbi időben otthon. A jókat nem nagyon szeretjük, mert mi mindenkinél okosabbak vagyunk. Csak egy példa: olyan kiváló vívómesterre, mint Batizi Sándor, nem volt szükség otthon. El kellett jönnie  az NSZK-ba (Dormagenbe), ahol nemcsak maga mellett, mint kiváló edzőt, Szabó Vilmost nevelte ki, de a mostani kardvívó világversenyeket uraló német kardozókat is.

Igen, idézem dr. Kupa Mihály szavait: Beteg a halott!!! Igen, a magyar vívósport beteg, mert csak irigységből és folyamatos kritizálásból nem lehet komoly eredményt elérni.

Halott beteget sem lehet Füleky, Kupa és Csampa orvoslásával megmenteni. Sajnos a víváshoz érteni kell, nagy szív kell hozzá és embertelen mennyiségű munka elvégzése. Mindezt összetartással és nem széthúzással kell tenni.

Szatmárnémetiben - ahonnan származom - most is futószalagon jön az utánpótlás, minden két évben az elszármazott vívók találkoznak, kb. négyszázan. Edzőink 150-200 eurós havi jövedelemből élnek. A nyugdíjas vilagbajnokaink a fiatalokkal passzióból, ingyen edzenek. Csak Németországnak adtunk kilenc olimpiai- és világbajnokot és mostanra a gyermekeink vezetik a német ranglistát.

Tanácsolnám: ne pozíciókért harcoljunk a MOB-nál, hanem a saját házunk körül tegyünk rendet! Ha pedig nem értünk hozzá, akkor mondjunk le, de nagyon gyorsan.

Amit Kulcsár Győzővel tettek, az összeesküvés és szégyen a magyar sportra.” 

süti beállítások módosítása