2012.02.13. 18:14          



Ki fékezi meg az önkényeskedő portugál trénert?

Ha ez így megy, minden hétre jut egy balhé a magyar labdarúgást még mindig kedvelők számára. A fő „programfelelős” ez idő tájt Paulo Sousa, a Videoton portugál szakvezetője, aki úgy tűnik, nem csak (nem elsősorban?) a pályán akar kitűnni az általa felkészített és csatába küldött játékosok eredményességén keresztül. Magánszámai ugyanis most már semmiképpen nem írhatók az egyszeri véletlen kategóriába.

Kezdődött az emlékezetes és jókora port felvert „lefejeléses” akcióval, amely egy barátságos meccsen, Felcsuton történt, ahol Sousa a Nemzeti Sport munkatársára bólintott rá, állítólag nem is egyszer. Az elmúlt héten nem ment el a bírósági tárgyalásra, ahova hivatalos idézést kapott. Most pedig nem fogadta el a közismerten mindig is igazi gentlemanként viselkedő magyar szövetségi kapitány, Egervári Sándor kéznyújtását.

Régi igazság, hogy a „kenjük be sárral” módszer semmiképpen nem jelent megoldást, az csak elodázza a dolgokat. S rendszerint - miként ez most is beigazolódott - a kedvezményezettet nem önmérsékletre, hanem újabb és újabb sportszerűtlenségekre készteti. Mindezt meg lehetett volna előzni abban az esetben, ha a Videoton már az első eset után példás büntetést ró ki alkalmazottjára, ám - ahogy hírlik - azonnali felmentése - népiesen kirúgása - túlontúl nagy anyagi terhet jelentett volna a fehérvári klub kasszájának.

Felmerül a kérdés: ebből a szempontból rendben van-e Sousa szerződése? Van-e az ilyen esetekre valamiféle szankció kilátásba helyezve? Nagy a gyanúm, hogy nincs, mert ha lett volna, akkor már az első  extra-produkciót követően azonnal fel lehetett (kellett) volna őt menteni a további munkavégzés alól. Ám mifelénk - ahol olyan szívesen beszélnek profizmusról - és olyan nagyvonalúan szórják a pénzt bizonyos relációkban, a szerződéskötések tudományában bizony még mindig elemisták az egyébként ugyancsak nagymellényű labdarúgó „szakembereink”.

Maradjunk abban, hogy nagy valószínűséggel az ilyen és hasonló „betétdalokra” nem készültek (nem is gondoltak?) annak idején a Videoton pénzemberei, akik Mezey György helyére „kitalálták” a portugál importot. S mivel nincs fegyelmezési eszköz a kezükben, nem tehetnek mást, mint eltűrik az immár sorozatos (és normál mércével mérve) tűrhetetlen fegyelmezetlenségeket.

A Videoton - mint korábban is - hallgat, nem nyilatkozik. Ami - semmi kétség felőle - csak újabb olaj lehet a tűzre. Paulo Sousa azt csinál, amit akar, s egyre inkább felbecsülhetetlen károkat okoz a Videotonnak és közvetve a magyar labdarúgásnak is.

jochapress.blog.hu

süti beállítások módosítása