2013.02.14. 06:50          



Schmitt Pál: kívánom, hogy a birkózás sikeresen harcoljon

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja arra hívta fel a figyelmet: a NOB végrehajtó bizottságának keddi határozata, amely a birkózás kivételét javasolja a 2020-as olimpiai játékok műsorából, egyelőre annyit jelent, hogy a sportágnak meg kell küzdenie a programban maradásért.

    A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke szerdai közleményében a vb döntésének előzményeivel kapcsolatban kifejtette, hogy a szokásoknak megfelelően a NOB programbizottsága értékelte az egyes sportok szereplését, s ez alapján az ötkarikás programból három sportágat javasolt esetleges kihagyásra. Ez a három a birkózás, az öttusa és a gyeplabda volt.

    Ezek után a vb titkos szavazással a birkózás felfüggesztése mellett döntött, így most a sportág helye megüresedik. Erre a helyre hét új sportág - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball -, továbbá a birkózás pályázik.

    Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy a pályázók a soron következő - májusi, szentpétervári - vb-ülésen bemutatkozó előadást tartanak a bizottság előtt, ez alapján a tagok - ahogyan fogalmazott: - "kiválasztják azokat a sportokat, amelyek közül egyet a NOB közgyűlés a szeptemberi ülésén be-, vagy akár visszaszavaz az olimpiai programba".

    "Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a birkózósport nem került végleges törlésre a 2020. évi olimpiai játékokról, egyelőre csupán érvelnie kell, sportnyelven szólva, meg kell küzdenie a programban maradásért" - fogalmazott Schmitt Pál.

    Kiemelte, hogy a sportágakkal szembeni elvárások között hangsúlyosan szerepel "a sport népszerűsége és elterjedésének mértéke a világon, az egyenlő versenyzési lehetőség nők és férfiak számára, a doppingellenes közös küzdelemben való részvétel, a mindenki számára világosan érthető szabályrendszer és bíráskodás, illetve a televíziós közvetíthetőség és nézettség".

    A MOB-ot korábban 21 évig irányító sportvezető emlékeztetett rá: előfordult már több más magyar sikersportággal, hogy hasonlóan nehéz helyzetbe került, korábban az öttusa, a vívás, a vízilabda és a kajak-kenu olimpián maradása is megkérdőjeleződött, ám ezek a sportok sikeresen változtatták meg szabályaikat, jól alkalmazkodtak az elvárásokhoz.

    "Őszintén remélem, hogy a birkózósport, amely nem csak ősi sport, hanem a fiatalság nevelésének egyik fontos eszköze, sikeresen vívja meg ezt a harcát, amelyhez magam is, mint a NOB tagja, minden segítséget meg kívánok adni" - írta Schmitt Pál volt köztársasági elnök.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása