2013.02.08. 07:52          



Még az idén bontani kezdik az FTC stadionját

Március 14-én kezdődik meg az Albert Stadion bontása, annak a barátságos mérkőzésnek a másnapján, amelyet a Ferencváros és az osztrák Rapid Wien vív az arénában.

    Fürjes Balázs, a stadionépítést vezénylő kormánybiztos a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy előbb még Fradi-Újpest búcsúmeccs lesz, amelyet három nappal később követ az FTC-Rapid stadionzáró találkozó az Üllői úton, másnap pedig indul a bontás. Az idei munkálatokra megvan a 7 milliárdos keret a büdzsében, és az összeg az új stadion melletti saroktelek eladásával már 2013-ban meg is térülhet.

    A kivitelezésről február végéig döntenek, még 2-3 pályázó van versenyben. Meccsenként minimum 7 ezer nézővel számolnak, ennyi kell az önfenntartáshoz - tette hozzá.

    "A kormány a 100 milliárdos költségvetési tartalékkeret terhére biztosítja az FTC-stadion építéséhez szükséges pénzt. Immár nevesítettük is a forrást, odakerült a nemzeti vagyonkezelőhöz az idei 6,9 milliárd forint, ott választják ki közbeszerzéssel február végéig a kivitelezőt, márciusban indulhat az építkezés" - jelezte a kormánybiztos.

    Elmondta még, hogy a végösszeg 14 milliárd körül lesz, a pénz másik felét a 2014-es büdzsé tartalmazza majd, ugyanakkor nem kizárt, hogy 10 milliárd alá szorítható a végső summa.

    Fürjes Balázs elárulta: titkon arra számít, hogy ez a stadionépítési kiadás még 2013-ban vissza is jön a költségvetésbe bevételként. Az új stadion elfordításával és "beljebb húzásával" felszabaduló, kitűnő értékű Üllői út-Könyves Kálmán körúti saroktelket ugyanis eladja az állam az építkezéssel párhuzamosan.

    "A vagyonkezelő nyílt pályázatán reményeim szerint a 7 milliárd közeli összeg nagyjából visszafolyhat. Ez esetben nemcsak Európa egyik legkorszerűbb, hanem egyben legolcsóbb 22 ezres stadionja készülhetne el" - mondta.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása