2013.01.14. 01:06          



Jóakarói többszörösen is össztűz alá vették

 

 

Gyurta Dániel nevétől nem először hangos a világsajtó. A bennfentesek már tizenkét éves korában felkapták a fejüket, amikor kiderült: a korosztályos világranglistán utcahosszal előzi a világ második, vele egykorú mellúszóját. Azután jött a 2004-es, athéni olimpia, amikor Széles Sándor tanítványa mindössze tizenöt évesen egyszerűen berobbant a legszűkebb élmezőnybe az ott kiharcolt ezüstérme révén.

     Gyurta Tamás_blog_2013.jpg

     Persze ezt követően bejött egy jókora hullámvölgy is, ami szinte minden sportoló életében előfordul - olykor nem is egy alkalommal. A 2006-os, budapesti Európa-bajnokságon például még a legjobb nyolc közé sem tudott bekerülni. „Jóakarói” össztűz alá is vették azon melegében: váltson edzőt! Ám az akkor még csak tizenhét éves fiatalember már azért is Fair Play díjat érdemelt volna, hogy nem hagyta telebeszélni a fejét „jóakaróitól”, hanem minden ajánlatot elhárítva, kitartott Széles mester mellett.

     Ritkaságszámba menő kiállása utóbb igazolást nyert, hiszen az ugyancsak több oldalról, a legkülönfélébb indokokkal támadott Széles vezette ki őt a gödörből, hogy már a 2008-as, pekingi olimpián egyértelműen ismét felfelé tartson.

Az abszolút második időt úszta, a döntőben viszont még meg kellett elégednie az 5. helyezéssel. Ezt követően viszont tovább menetelt felfelé és útját rövid- és normál hosszúságú pályákon elért világbajnoki címek övezték, amelyeket követően a 2012-es, londoni olimpián sem talált legyőzőre.

     Sajnos, Magyarországon természetes, hogy ezt az egész országnak is szóló győzelmét számosan, a nagy nyilvánosság előtt is megirigyelték. Mint ahogy azt is „ezerrel” és azonnal elkezdték támadni, amikor bejelentette: olimpiai aranyérmének másolatát kívánja átadni az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok, tragikus hirtelenséggel meghalt jó barát, a norvég Alexander Dale Oen családjának. A legfinomabb beszólás az volt, hogy ez nem is Gyurta ötlete, hanem valaki másé...

     Ha Dani minden, ilyen és hasonló gonoszkodásra odafigyelne, bizonyára már idegorvosi kezelésre szorulna. Szerencsére azonban abszolút normális, életrevaló a gondolkodásmódja, így a földharcok helyett kitartott eredeti ötlete megvalósítása, végigvitele mellett.  

     „Ígéretét beváltva, a mi Év sportolója-díjátadónkhoz hasonló esemény keretében adta át Alexander testvérének Dani az érmet, norvégul köszöntve a hamari olimpiai amfiteátrumban zajló ünnepségen megjelenteket. Legalább négyezer ember állva, meghatottan, percekig tapsolt, amikor a fiam az ő nyelvükön megszólalt, s elmondta az itthon megtanult szöveget" - számolt be a részletekről a menedzseri tevékenységet is ellátó édesapa, Gyurta Tamás az MTI érdeklődésére vasárnap. Hozzátette, hogy fia egy teljesen egyedi tervezésű, művészi alkotást vitt magával az Oslótól száz kilométerre található városba.

     A nemes emberi gesztus - túl az általános örömön és elismeréseken - a Nemzetközi Fair Play díjakat odaítélő döntnököknek is feltűnt és már ki is hirdették: áprilisban, Párizsban Gyurta Dániel átveheti a bizottság legmagasabb kitüntetését. Amihez csak annyit tehetek hozzá: abszolút megérdemelte, s az ajándékozással Magyarország jó hírét is öregbítette.

     S nem csak Norvégiában, hanem szerte a nagyvilágban. 

süti beállítások módosítása