2013.01.04. 07:56          



Ezt fütyülték az olimpiákon - 1964-től 2012-ig

Üde színfoltot jelent az olimpiai mozgalom iránt valóban érdeklődők számára a Fáklya néven havonta megjelenő olimpia-centrikus újság, amelyet a szombathelyi „Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület” ad ki. Az immár tizenhetedik évfolyamát megért kiadványból egy igen aktív, és valóban minőségi programokat lebonyolító egyesület életébe nyerhetünk bepillantást.

    A fentiek bizonyságául, amolyan ízelítőként - a teljesség igénye nélkül - kiemelnék néhány programot, amelyekre az év utolsó heteiben került sor a „Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület” rendezésében. Meghívták például a hetvenes évek világklasszis asztaliteniszezőjét, Jónyer Istvánt, a magyar asztaliteniszsport egyik legeredményesebb egyéniségét, aki 1971-ben Nagoyában, Klampár Tiborral, 1975-ben, Calcuttában pedig Gergely Gáborral nyert párosban világbajnoki címet. 1975-ben egyéniben is ő lett a világ legjobbja és oszlopos tagja volt az 1979-ben, Phenjanban csapat világbajnoki címet szerzett magyar válogatottnak is.

    

     Rangos külföldi vendégük is volt a szombathelyieknek, Volker Kluge, berlini illetőségű, kiemelkedően sikeres olimpiatörténész személyében, aki többek között az 1938-as, bécsi atlétikai Eb botrányhőséről, a nők között indult férfiról, a német magasugró Dora Ratjenről is tartott nagy érdeklődés övezte előadást. A berlini vendég bemutatta az 1896-os, első újkori olimpia fotóinak készítőjét, honfitársát, Albert Mayert is.

Pars Krisztián_Németh Zsolt_blog.jpg

     Természetesen képbe kerültek Vas megye büszkeségei is. Így az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztiánról és edzőjéről, Németh Zsoltról is megemlékeztek - mindketten a 2012-es esztendő legjobbjai lettek kategóriájukban a Magyar Atlétikai Szövetség választásán. Ugyancsak helyet kapott a lapban a legújabb londoni érmes, Hatos Gábor is, aki egy doppingvétség kiderülését követően vehette át a harmadik helyezettnek járó medált Borkai Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől.Hatos Gábor_MOB_2.jpg

     S hogy még véletlenül sem valamiféle „év végi hajráról” van szó az egyesület életében, azt bizonyítják a következő napok-hetek eseményei is. Január 11-i, legközelebbi klubnapjukon felidézik a 97 éves korában elhunyt, igazi „all round” sportemberük, Dombóvári Sándor életútját, aki most lenne száz esztendős. Majd a magyar olimpiai küldöttségek utazását 1964 óta szervező szakember, Tar László előadását hallgathatják meg az érdeklődők, „Ezt fütyülték az olimpiákon” címmel.Tar László_blog.jpg

     A felsorolt mozaikok bizonyítják, hogy az olimpiai mozgalom mozgósító ereje óriási. S nem csak Szombathelyen, hanem az ország egyre több pontján. A hasonlóan eseménydús életű klubok - Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör, Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, Csanádi Árpád Iskola Olimpiai Sportfórum - csak erősítik a fentebb leírtakat.     

 

süti beállítások módosítása