2012.12.31. 00:09          



Miért van külföldön Nagy Kornél és Putics Barna?

Több mint figyelmet érdemlő főpróbát tartott hazai pályán a magyar férfi kézilabda válogatott, amely a románok után Szerbia legjobbjait is magabiztosan verte. A siker értékét csak növeli, hogy az első félidőben csaknem, végig a szerbek vezettek, majd a térfélcserét követően Mocsai Lajos csapata alig negyedóra alatt eldöntötte a találkozó sorsát.

     Természetesen a szerbek elleni győzelem az értékesebb, nem is egy ok miatt. Előbb a 2012 januárjában, Szerbiában lebonyolított Európa-bajnokság kínálja a támpontot, ahol a szerbek döntőt játszhattak, míg a mieinknek meg kellett elégedniük a 8. hellyel.

     Jött a londoni olimpia, ahol a világklasszis Nagy László  három éves számolgatás után a magyar nemzeti együttest választotta és jókora erősítést is jelentett csatasorba állása. Komoly része van abban, hogy a magyar válogatott az igen előkelő 4. helyen tudott végezni, miután előzőleg egy gyatra színvonalú meccsen éppen a szerbekkel szemben biztosította a gárda a csoportból való továbbjutását.Nagy Kornél_akció.jpg

                                               Nagy Kornél, a meglepetések embere

     Most pedig Veszprémben az újabb magyar-szerb összecsapáson jött a megnyugtató játékkal kiharcolt siker, a 37-31. Tegyük hozzá: ez nem valamiféle kicsúszott eredmény, hanem ennyi benne volt a játékban. Ami azt is jelentheti, hogy a január 11-én, Spanyolországban kezdődő világbajnokságon a mieink akár döntőt is játszhatnak.

     Mire alapozom ezt a merésznek tűnő kijelentést? Elsősorban a látottakra. Nagy László ("pénznyelő automata") reaktiválódásával jelentősen erősödött a csapat, amelynek vele sokkal több a variációs lehetősége. Amennyiben ugyanis rá kilépnek, mert muszáj, akkor mások kerülnek helyzetbe, mivel Nagy nem csak nagy bombázó, de igen jól lát is a pályán. Passzai nagyon gyakran konkrét gólhelyzeteket teremtenek. A lehetőségek kihasználásában elsősorban Nagy Kornél járt élen. Vele kapcsolatban legföljebb az lehet kérdés: miért nem tartották itthon, miért nem volt türelmes vele utolsó hazai klubja, az MKB Veszprém (na, megint meg leszek támadva a legkülönfélébb valótlanságokkal!)? A most mutatott játéka alapján ugyanis egy BL-sikerekre törő Veszprémnek is biztos tagja lehetne. Erre szokták mondani, hogy Nagy itthon tartása túl egyszerű lett volna. Inkább veszünk majd helyette valaki mást.... Hány magyar játékos részesült hasonló elbánásban az évek során?  Ott a másik, legkézenfekvőbb példa: Putics Barna esete. Ő miért kell, hogy a Bundesligában szerepeljen? Erre tessenek már nekem, „illetékes elvtársak” válaszolni!?

     Visszatérve a lényegre: ez a csapat további nagy sikerekre lehet képes. A csoportbeli helyzetet ugyan nehezíti, hogy a két, legnagyobb riválisunk (Horvátország és Spanyolország) ellen nem valami jól megy a játék. Az olimpián éppen a spanyoloktól kaptunk ki legjobban, szinte ellenállás nélkül, míg a horvátoktól ugyan nagyobb küzdelmet követően, de végül mégis elég simán vesztettünk.

     A januári világbajnokság a „mumusok” elleni statisztika javítására is alkalmat kínál.

süti beállítások módosítása