2012.12.06. 23:09          



Tartalékként utazott, olimpiai bajnokként érkezett vissza

Szépszámú érdeklődő előtt leplezték le csütörtökön Pestszentlőrincen, az Üllői út 452. számú ház (az egykori lőtér, ma kávéház) falán a városrész és a magyar sportlövészet első olimpiai bajnoka, dr. Prokopp Sándor  emléktábláját.

     Az 1887-ben Kassán született, 1891-től Budapesten élt, jogi doktorátust szerzett dr. Prokopp Sándor életútját, sportsikereit és emberi tulajdonságait Ughy Attila, a városrész polgármestere méltatta. Az olimpiai tűzkeresztségen már 1908-ban, Londonban, számottevő eredmény nélkül átesett Prokopp Sándor 1912-ben csak tartalékként utazhatott Stockholmba.

Prokopp László és Ughy Attila.jpg

    Ughy Attila és dr. Prokopp László

Ott csak Hammersberg Géza visszalépését követően vehetett részt a 300 méteres, fekvő hadipuska versenyszám küzdelmeiben, amelyet azután megnyert. 1924-ben, Párizsban harmadik olimpiáján is részt vehetett, de ott helyezetlen maradt.

     Prokopp Sándor 1914-től különböző beosztásokban szolgálta a fővárost. A II. világháborút követően csak Hajós Alfréd közbenjárásának köszönhette, hogy nem lett munkanélküli - így 1949-ben nyugdíjba vonulhatott. 1952-ben nyugdíja felét elvették, házát államosították, s azt 1964-ben bekövetkezett haláláig nem is kapta vissza.

     Az emléktábla leleplezését a polgármester az olimpiai bajnok fiával, dr. Prokopp Lászlóval végezte el. Koszorút helyezett el többek között a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében Jakabházyné Mező Mária, Sákovicsné Dömölky Lídia és Varga János is.

süti beállítások módosítása