2012.11.30. 23:42          



Szobrászművész fia mellé helyezték Török Bódog hamvait

Rengetegen ismerték, a túlélők közül sokan el is jöttek a magyar kézilabdázás egyik legmarkánsabb egyénisége, az életének 89. évében eltávozott Török Bódog mesteredző végső búcsúztatására, a Farkasréti temetőbe.Török Bódog_MOB_blog_1.jpg

     A római katolikus szertartásba ágyazva több búcsúbeszéd is elhangzott, amelyek mindegyike Török Bódog kivételesen eredményes pályafutását, emberi és szakmai nagyságát, értékeit idézte. A Magyar Kézilabda Szövetség részéről dr. Kiss István, örökös tiszteletbeli elnök többek között azt hangsúlyozta, Bogyi bácsi oly sok területen tudott első lenni. Így 1955-ben ő lett a női kispályás kézilabda válogatott első edzője, ő szerezte 1957-ben válogatottjával az első világbajnoki érmet, egy ezüstöt, majd az első - és mindmáig megismételhetetlennek bizonyult - világbajnoki aranyérem is az általa vezetett csapathoz fűződik. Sajnos, az 1965-ösvilágbajnok együttes számos tagja már nem jöhetett el, mert mesterüket megelőzve, többen is korábban befejezték földi pályafutásukat.Török Bódog búcsú3_Kiss István_világbajnok jártékosok.jpg

     Dr. Kiss István méltatta Török Bódogot. A másik oldalon az 1965-ös csapattagok

     Az egykori MKSZ-elnök méltató-elismerő-baráti szavait követően a „dortmundi győzők” egyike, a Belgiumban élő Ignácz Ilona mondott minden részletre szeretettel kitérő emlékbeszédet. Végül Bogyi bácsi utolsó csapatának, a korábbi játékosaira épülő „Öreglányok” egyik tagja, Fleckné Babos Ágnes rendkívül rövid, lényegre törő gondolatsorát férje olvasta fel.

Török Bódog búcsú4_Ignácz Ilonka_Guricsné PásztorE_Lengyelné Ritter E.jpg

    Ignácz Ilona,Guricsné Pásztor Erzsébet és Lengyelné Ritter Erzsébet   

Török Bódog rövid játékos pályafutását követően előbb Kispesten, majd a Goldberger csapatánál edzősködött. 1955-ben kapta a megbízatást, vezesse a magyar női kézilabda válogatottat. Az akkori viszonyokra jellemzően, mindjárt az első külföldi útról lemaradt, mert nem kapott útlevelet. A rádióból értesült arról, hogy lányai győzelemmel kezdtek Németországban. A válogatott élén töltött 23 év során az említett arany- és ezüstérem mellett háromszor szerzett csapatával Vb-bronzot és az 1976-os, montreali olimpiáról is - ahol a nők először szerepeltek az olimpiai programban - harmadik helyezettként térhettek haza.

Török Bódog búcsú5 - korábbi szövetségi vezérkar.jpg         

     Az MKSZ korábbi vezérkara    

     Most elérkezett a végső búcsú napja. A szomorú, de mindannyiunk életében kikerülhetetlen eseményre eljött többek között Guricsné Pásztor Erzsébet, Szőkéné Bognár Erzsébet, Takácsné Giba Márta. Fleckné Babos Ágnes, Lengyelné Ritter Erzsébet, Markovitsné Balogh Márta, Csenki Györgyné - valamennyien a világbajnok magyar válogatott egykori játékosai, a fiatalabb évjáratok képviselői és még sokan mások. 

Török Bódog búcsú6_Csík János_Angyal Éva.jpg

       Ott volt a későbbi női, majd férfi kapitány, Csík János is   

     A méltán világhírű Bogyi bácsi hamvait a tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt, kivételesen tehetséges szobrászművész fia, Richárd mellé helyezték. Emlékét a kézilabdás társadalom sokáig megőrzi.

     Nyugodjon békében.

süti beállítások módosítása