2012.10.19. 23:20          



Fél évre ítélték az ausztrál kalandort Londonban

 

 

Míg kis hazánkban a nagyon sok mindent megengedő törvénykezés gyümölcseiként egyre-másra születnek viszonylag komoly ügyekben is a felmentő, vagy az azzal felérő felfüggesztett büntetések - amelyekhez igen gyakran  már az előre mentesítés is szinte menetrendszerűen jár! - addig ez más országban nem ennyire divatos fegyelmezési módszer.

     Jó példa erre a tavaszi, a Temzén történt botrány, ahol bizony a hagyományos Oxford-Cambridge evezős versenyt megzavaró ausztrál férfit ejnye-bejnye helyett fél év letöltendő börtönre ítélték.

     A bíróságot nem hatotta meg az illető védekezése, mely szerint  annak idején "elitellenes tiltakozásnak" minősítette önmaga cselekményét. Az április 7-én megrendezett idei futam közepe táján a 35 éves ausztrál Trenton Oldfield ugyanis beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé.

     A bírósági eljárás során elhangzott szakértői vélemények szerint Oldfield életét csak az oxfordi csapat kormányosának, Zoe de Toledónak az ébersége mentette meg, ő vette ugyanis észre a nagy tempóban haladó hajók közé beúszó ausztrált, és megálljt parancsolt a legénységnek. A szervezők ezután azonnal leállították a versenyt. Ilyesmire az összecsapások 1829-ig visszanyúló történetében csak egyszer, 2001-ben volt példa, amikor a két hajó evezőinek összeakadása miatt kellett félbeszakítani a futamot.

     Sir Matthew Pinsent, a brit evezős sport négyszeres olimpiai bajnoka, aki az idei verseny egyik segédbírájaként motorcsónakon követte a két hajót, a bíróságon kijelentette, ha Oldfieldet eltalálta volna valamelyik evezőlapát vagy valamelyik hajó fémerősítésű orra, nagy eséllyel végzetes sérüléseket szenvedett volna.

     Oldfield a bíróság előtt azt mondta, hogy demonstrációja a brit kormány költségvetési megszorító intézkedései ellen irányult, mivel ezek szerinte "a dickensi időknél is rosszabb" helyzetet teremtenek az országban. Hozzátette: azért választotta tiltakozása célpontjául az Oxford-Cambridge evezős versenyt, mivel "az igen jelentős kiadáscsökkentéseket" végrehajtó jelenlegi brit kormány tagjainak 70 százaléka Oxfordban vagy Cambridge-ben végzett.

     Az ügyben eljáró bírónő nem méltányolta Oldfield érvelését, és pénteki, összegző beszédében kijelentette: mások örömének elrontása semmivel sem járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához. Oldfieldre a bíróság hat hónap letöltendő börtönbüntetést rótt ki, és 750 font (270 ezer forint) perköltség megfizetésére kötelezte.

     Oldfield magasan képzett szociológus, a brit Királyi Művészeti Társaság tagja, az egyik legnevesebb brit közgazdaság- és politikatudományi egyetemen, a London School of Economicson szerzett diplomát. 

     Áprilisi akciója előtt programadó felhívást tett közzé az interneten „Az elitizmus zsarnoksághoz vezet” címmel. Ebben közölte, hogy készülő akciója "tiltakozás, a polgári engedetlenség megnyilvánulása, az elutasítás és az ellenállás egy módszere". Közleményében világossá tette azt is, hogy az evezős versenyt "annak elitista jellege" miatt akarja megzavarni, célja pedig az, hogy a két hajó ne jusson el a célvonalig.

     Saját blogján a Londonban élő ausztrál szociológus annak idején felszólította a vele rokonszenvezőket, hogy hasonló akciókkal zavarják meg a nyári londoni olimpiai játékokat is, a londoni taxisofőröket pedig arra biztatta, hogy utasaikat szándékosan a lehetséges leglassabb és legdrágább útvonalakon szállítsák, mivel véleménye szerint a taxi igénybevétele is "elitista magatartás".

     A két ősi, angol egyetemi város amatőr diákversenyzői évente egyszer szállnak vízre a Temze nyugat-londoni, kanyargós szakaszán, hogy a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6779 méter hosszú pályán összemérjék erejüket. 

     A fél óra elteltével újraindított április 7-ei versenyt végül Cambridge nyerte.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása