2012.09.25. 07:45          



A portugál edző esetében a kevesebb több lenne

Kezdek rájönni, mi hiányzott a 2011. októberétől 2012. áprilisáig eltelt fél esztendő során. Addig ugyanis egysíkú és ingerszegény volt az életem. Többek között azért is, mert a sportnapilap nem közölte a Videoton mesterének, Paulo Sousának a bajnoki meccsek utáni nyilatkozatait.

     Persze ez nem egészen azért volt, mert a sportosok „pikkeltek” a 42. születésnapját a napokban ünnepelt mesterre. Egyáltalán nem. Egyszerűen egy kis hoci-nesze játék zajlott: Sousa „elfelejtette”, hogy Felcsúton lefejelt egy újságírót, a sportlap pedig ugyancsak elfelejtette őt a hármas sípszót követően megkérdezni a látottakról. Azután - ugyancsak érdekes módon - a portugál úr sokszorosan és hevesen tagadta az eset megtörténtét, majd sok elfoglaltságára hivatkozással februárban nem is jelent meg a bíróságon, ahova őt hivatalosan meghívták, úgymond a sértettel való szembesítésre.

     Ám áprilisban eszébe jutott, hogy talán mégis történt ott valami azon az egyébként abszolút baráti meccsen, ahol az újságírókkal játszottak. Hát ha történt, megtörtént, akkor elnézést is kér érte. Dicséretére, alig fél évvel később, de mégis csak megtette.

Azóta szent a béke, az olvasók pedig megtudhatják, hogyan is látta onnan, közelről és mit is mondott a Mester?

     Mert hogy ő - aki előző három klubjánál egyszer sem töltötte ki a szerződését! - mindig mond valami érdekeset, nem csak legutóbb, a Győr ellen elvesztett bajnoki rangadót követően. S még csak azt sem mondom, hogy nem lehetnek komoly részigazságai. Elvégre a bíró is emberből van, tévedhet is, akárhány „sasszem” is segítené a munkáját. Meg a vonalbírók (régen taccsbíróknak hívták őket, most meg sorszámokat is kapnak) is tévedhetnek, mert hogy ők is emberek.

     Tehát tévedhetnek, ide is, oda is. Az azonban - legalábbis számomra - nehezen képzelhető el, hogy szinte kizárólag mindig a Videoton ellen fújnának a síposok. Sousa megnyilvánulásaiból ugyanis lassan ez a kép kerekedik ki. Márpedig a bírók nem gépek, ha sokszor hallják, hogy bizonyos oldalról túl sokat szidják őket, mint szubjektív lényeket, bizony előbb-utóbb megzavarhatja a gondolkodásukat.

     Eljöhet tehát az az idő, amikor a bizonytalan esetekben többször fújnak majd a Vidi ellen, mint kellene. Csak azt nem fogja senki elvállalni, hogy a bírók gyengélkedésében az ilyen és hasonló, olykor túl erős, emberi megnyilvánulások is szerepet játszhatnak, melyeket Sousa úr megenged magának.

     Jómagam azon sem csodálkoznék, ha előbb vagy utóbb olyan sípmester is akadna, aki kérné: márpedig őt lehetőleg ne osszák be a Videoton bajnoki mérkőzéseire. Lehet, hogy már van is ilyesvalaki, csak én nem tudok róla?

     Egy biztos, Sousa úr jobbat tenne magának és a csapatának, ha kevesebbet hadakozna. Ez esetben egészen biztosan beigazolódna a mondás, mely szerint a kevesebb néha több...

süti beállítások módosítása