2012.09.22. 10:15          



A sportág Európa-bajnoka két olimpián is szerepelt

Ünnepélyes külsőségek közepette vette fel a Budapesti Honvéd Dózsa György úti sporttelepén a kosárlabda csarnok Simon János nevét. Az évtizedeken át hazai rangelső együttes játékmestere - aki a magyar válogatottban 218 alkalommal szerepelt - tizennégy honvédos bajnoki cím részvényese, edzőként további öt aranyéremhez segítette a legeredményesebb magyar sportegyesületet.

     Simon János tagja volt az 1953-ban ezüstérmes magyar válogatottnak, mely 1955-ben, Budapesten Európa-bajnoki címet szerzett. Ott volt az 1952-ben és 1960-ban az olimpián szerepelt a nemzeti együttesben is. Rómában, az olimpia megnyitó ünnepségén ő vihette a magyar nemzeti lobogót.

     A példátlanul népszerű „Simi” 2010-ben, nyolcvanegy éves korában, hosszú betegeskedést követően halt meg. Emlékét a névadással is igyekszik őrizni volt klubja.

Simon János csarnok_Hódy_Ránky.jpg

  A képen egykori játékostársa, az Ausztráliában élő, ugyancsak Európa-bajnok Hódy László és a klub jelenlegi utánpótlás szakfelügyelője, a korábbi válogatott kosárlabda játékos, majd kapitány, Ránky Mátyás láthatók. A Hódy Lászlóval volt beszélgetés írásos változatát egy későbbi alkalommal olvashatják.   

süti beállítások módosítása