2012.09.20. 08:07          



Pénteken a Bazilikában temetik az Aranycsapat tagját

 

Holnap, szeptember 21-én, pénteken délután a Bazilikában helyezik örök nyugalomra a magyar labdarúgó Aranycsapat még utolsó, nem Magyarországon nyugvó játékosának, Kocsis Sándornak földi maradványait. Az Aranycsapat Alapítvány intézkedésében, a család kérésére a Bazilikában Kocsis egykori klubja, a Barcelona elnökének és több játékostársának jelenlétében kerül sor az újratemetésre. A tisztelők déli 12 órától róhatják le kegyeletüket.

Kocsis Sándor_címlap_blog.jpg

     Az örvendetes esemény - Kocsis Sándor hazatérése - kapcsán, legjobb tudomásom szerint az MLSZ kiadja a három éve eltávozott kiváló pedagógus, a Csanádi Árpád Iskola megalakításának egyik ötletgazdája, majd tizenöt évig igazgatója, Schlegel Oszkár szívós gyűjtőmunkájának eredményeként szinte a halálos ágyán befejezett, Kocsis Sándorról szól emlékkönyvét, amely „Volt egyszer egy csatár” címmel jelent meg.

A 2009-es kiadást sajnálatos módon egy „uriember”, Perutek János elég furcsa módon kisajátította. A címoldalra „elfelejtette” a szerző nevét feltüntetni, viszont az ő cége neve minimum ötször fellelhető a könyv legelső lapjain.

Kocsis Sándor_Schlegel Oszkár_blog.jpg

     Schlegel Oszkár olyannyira nem pénzért csinálta az egészet, hogy még anyagilag is támogatta a „segítségére siető” Perutek Jánost. A tanár úr ugyanis szenvedélyes ferencvárosi drukker volt, évtizedek során komoly kutatómunkát is végzett. Így jutott el sok évvel korábban Barcelonába, ahol felvette a kapcsolatot ifjabb Kocsis Sándorral is, akivel baráti kapcsolatba került. A „kis Kocsis” többször meg is látogatta Schlegel Oszkárékat, amint azt a mellékelt fotó is tanúsítja.

Kocsis Sándor_Fekete Géza.JPG

Fekete Géza szobrászművész alkotása Kocsis Sándorról

     Egy világklasszis sportemberre sokféleképpen lehet és kell is emlékezni. Jómagam, aki még láthattam magyar pályán, a Népstadionban többször is játszani az elsősorban felhőfejeseiről híres Kocsist - aki soha nem akart a Honvédban szerepelni, szíve mindig is a Ferencvárosé maradt! - ezzel a szubjektív írással emlékezem az 1954-es világbajnokság magyar gólkirályára, aki 1979-ben, még ötvenen innen, súlyos betegségektől megviselten távozott a földi létből. Most hazatér egykori játékostársai közé, akik közül már csak ketten - Buzánszky Jenő és Grosics Gyula - vannak itt közöttünk.

     Nyugodjon békében! 

       

 


süti beállítások módosítása