2012.09.10. 07:53          



Kozák Danuta, Risztov Éva és Csernoviczki Éva a fókuszban

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Nők a Sportban Bizottsággal közösen, hagyományteremtő céllal, második alkalommal művészeti pályázatot hirdetett a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon résztvevő női sportolók tiszteletére „Nők a Nyári Olimpián” London 2012 címmel.

A pályázatra festménnyel, szoborral, grafikával, textilművel és fényképpel egyaránt lehetett pályázni, megkötés mindösszesen a témaválasztás volt: Nők Londonban.

MOB Női Bizottság_Regőczy Krisztina a győztes pályaművel2.jpg

A pályaművek között minden kategória képviselve volt: fa- és fémszobrok, speciális öntvények, modern- és ún. naiv festmények, és természetesen nem hiányoztak azok a fényképek sem, amelyeket az olimpián részvevő fotósok a női versenyzőkről készítettek – portrék és versenyképek egyaránt.

Az itt kiállított művészeti alkotások az olimpiai eszme által ihletett azon pillanatokat örökítették meg, melyek a legemlékezetesebbek voltak. Egy mozdulat, egy érzés, mely mindenki számára sokat jelentett és jelent ma is.



A kiállítást Regőczy Krisztina ezüstérmes olimpikon, jégtánc világbajnoknő a MOB Nők a Sportban Bizottság elnöke nyitotta meg.

A szakmai zsűri és a Nők a Sportban Bizottság tagjai egyértelműen két művész munkáját ítélték mind művészileg, mind aktualitását, londoni ihletettségét ítélve legjobbnak:

MOB Női Bizottság_Albert Éva az egyik győztes.jpg

Albert Éva bőrből készült női torzója, rajta a legjobban szerepelt magyar sportolónők speciálisan rádolgozott fényképeivel, valamint Sándor Róbert karikaturista, aki három érmes sportolónkat (Kozák Danuta, Risztov Éva és Csernoviczki Éva) rajzolta meg a mai sajtóban már sajnos hiánycikknek mondható gúnyrajzban.
MOB Női Bizottság_középen Sándor Róbert karikatúrista.jpg


A két művész a Danubius Hotels Group által felajánlott kétszemélyes, Wellness hétvégi beutalót nyerte.

Díjat kapott még Szórádi Zsigmond, akit Niké, a győzelem istene ihletett festmények valamint szobor megalkotására, illetve Fekete Géza, női tornászokat mintázó szobraiért – őket az Andapress jutalmazta meg termékével.

Az Adidas jóvoltából a magyar válogatott londoni hivatalos tréningruháját nyerte el a fénykép kategóriában győztes Jocha Károly, valamint Stössel Nánda „Győzelem” című pirogránit szobra.

MOB Női Bizottság_az egyik díjnyertes fotó Csernoviczki Évával.jpg

Kedves „pályázat” volt a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium kb. 3x3 méteres vászna, amelyre az iskola tanulói írtak és rajzoltak buzdító szavakat és gratuláltak a már elért sikerekhez.

MOB Női Bizottság_Csík Ferenc Iskola.jpg

A pályázaton díjat nyert és a zsűri által kiemelt alkotások  megtekinthetők Budapesten, a II/A. kerületben,  a Klébelsberg Kultúrkúriában szeptember 7-23 között, naponta 10-18 óra között.


süti beállítások módosítása