2012.08.22. 09:55          



Aki el akar menni, azt el kell engedni!

A huzakodás még 2011. tavaszán kezdődött, amikor nyilvánosságra került: Marko Vujin távozni kíván az MKB Veszprém együtteséből. A kérő is tudott volt: a THW Kiel, többszörös BL-győztes csapata várta már 2011-ben a kétméteres, balkezes átlövőt.

Veszprémben ment a tanakodás és az ellenállás győzött. Nem kellett a felajánlott, mesés lelépési összeg, hiszen akkor Vujint még egyéves szerződés kötötte a bakonyalji együtteshez.

Azután lement a 2011/12-es évad is. Vujin olykor szemmel láthatóan is kedvetlenül játszogatott, a Veszprém pedig emberemlékezet óta először nem tudott bekerülni a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé.

Természetesen ebben a magyarul kitűnően beszélő, Janics Natasához (bocsánat: Douchev-Janics Natasához) hasonlóan az Újvidékhez közeli Bácska Palánkáról származó Vujinnak is megvolt a maga része. Szó sincs sztrájkról, vagy hasonló szabotázsról. Egyszerűen kedvetlenség lehetett az oka a hullámzó és visszafogott teljesítménynek.

Vujin az olimpián sem tündökölt. Mentségére szólva, ott egy mélyen a tudásszintje alatt produkált szerb válogatottban kínlódott. Az utolsó csoportmeccsen éppen a magyaroktól szenvedtek vereséget, felejthető színvonalú találkozón.

Most pedig augusztus 21-én, kedden este eljött a hivatalos bemutatkozás új klubjában, a THW Kielben. A Német Szuperkupa volt a tét, az ellenfél pedig a szokásos, a Flensburg-Handewitt gárdája, amelynek edzője az egyik legnagyobb kedvencem, a mindössze 166 centiméter magas, mégis óriási, egykori svéd válogatottbeli irányító, Ljubomir Vranjes.

A meccs meglehetős magas színvonalon zajlott, s végül a Kiel nagyobb játékereje ez alkalommal is érvényesült. A háromgólos hazai sikerből (29-26) Vujin nem kevesebb, mint kilenc góllal vette ki részét.

A tanulság: ha egy játékos leszolgált néhány évet egy klubban és menni akar, mert a filmje túlexponált, már nem motiválják a helyi körülmények, vagy magasabb célokat tűz ki maga elé, azt hagyni kell menni. Ha a Veszprém egy évvel korább elengedi, kap egy zsák pénzt, vehetett volna rajta két, fiatal tehetséget.

Azokkal is kieshettek volna a BL-ben a legjobb tizenhat között...


süti beállítások módosítása