2012.07.26. 15:18          



Szécsényi József szerint már rég 73 métert kellett volna dobnia

Még el sem kezdődtek a versenyek, de máris egymást érik az események. Sajnos, a negatív történéseknek magyar vonatkozásai is vannak. A férfi diszkoszvetésben sok év óta a világ legszűkebb élvonalában versenyzett Kővágó Zoltán ugyanis megbotlott a küszöbben. Ez a negatív szenzáció igazán nem jókor jött, s nem csak azért, mert tovább csökkennek a magyar atléták egyébként sem túlzott várakozásai. Kővágó kiesésével így most már egyetlen reménye maradt az atlétikai különítménynek: a kalapácsvető Pars Krisztián.

Kővágó egyébként rendkívül ellentmondásos valaki. Soha nem vitatott, óriási tehetségét világversenyen igazából csak egyszer villantotta fel: 2004-ben, Athénban eredetileg bronzérmes lett, de előle doppingvétség miatt kiesett egy versenyző, így ő lépett előre, s lett végül hivatalosan is második.

Az óta immár nyolc év telt el, s minden egyes világversenyen nagy volt a bizakodás, hogy azután annál nagyobb legyen a csalódás. Kővágó kiesett, Kővágó nem teljesítette a selejtező szintet és így tovább. Idén megint nagyokat dobott a Honvédból idő közben kurtán-furcsán távozott diszkoszvető, erre jött ez a villámcsapás.

Az első döbbenet után régi emlékek törtek fel bennem Kővágóval kapcsolatosan. Szécsényi József, az első 60 méter feletti magyar diszkoszvető, professzor emeritius, elismert szaktekintély mondta, legalább 6-8 évvel korábban. „Zoli hatalmas tehetség. Ezekkel a képességekkel már el kellett volna érnie a 73métert.” Szécsényi nyilván „koksz” nélkül gondolta – erre most – 64-68 méterek után (legjobb eredménye 69,95 méter volt) jött a piros lámpa, meg hozzá a kétéves eltiltás.

Vagy öt-hat éve Bakai József is próbálkozott Kővágóval, aki köztudottan nem egy könnyű fiú. A Honvéd elnöksége ugyanis hivatalból Kővágó mellé rendelte Bakait, aki mégis csak egy mesteredző, tehát nem akárki. Az egykori csepeli atléta küzdött is keményen, ám egyszer neki is mennie kellett. Bakai ugyanis nehezményezte, hogy nem tud arról, milyen táplálékkiegészítőkkel fogyókúrázik tanítványa. Jómagam ezt le is írtam, majd egy alkalommal fel is említettem Kővágónak az edző véleményét. Kővágó válasza ez volt: „tényleg ezt mondta a Bakai? Mert ha igen, akkor ki van rúgva!” Miután kiderült, hogy az információ igaz, Bakai már repült is...

A Honvéd sok éven át extra módon támogatta az egyébként Szolnokon élő Kővágót. Távozásának részleteiről nem tudok érdemit, de azt igen, hogy a dolgok viharosan történtek. Most pedig jött ez a hurrikán.

A kétéves eltiltás után nehezen elképzelhető Kővágó visszatérése. Ez végül is az ő dolga. Az viszont abszolút közügy, hogy a magyar atlétika egyébként is megtépázott tekintélyét tovább rombolta, s a magyar olimpiai mozgalomnak sem jött jól az eset. Így maradt Pars Krisztián, akit ezután alighanem minden utcasarkon figyelni fognak a doppingszakemberek...


süti beállítások módosítása