2012.07.16. 08:46          



Török és Juhász visszatérhet, Fazekas menjen el vendéglősnek!

Aligha van bárki is, aki nem abban reménykedik, hogy a londoni olimpia nem a doppingesetek miatt lesz szenzációs!? Pedig a veszély - sajnos - fennáll. Elég csak a magyar felségvizeken körülnézni és a három, nyilvánosságra került eseten elmélkedni egy keveset.

   A Magyar Antidopping Csoport (MACS) tisztességgel tette a dolgát, hiszen majdnem ezer vizsgálatot végeztek dr. Tiszeker Ágnes és munkatársai. Sajnos, lett is eredménye a szorgos munkának, hiszen sorrendben Török Béla vízilabdázó, Juhász Adrián evezős és Fazekas Róbert atléta bukott meg.

   A három eset háromféle embert takarhat.

 Török ugyanis bizonyítottan olyan vérnyomás szabályozó gyógyszert fogyasztott, amit csak be kellett volna jelentenie. Ha lehet sorrendet felállítani, ő követte el a legkisebb hibát és ő veszített a legkevesebbet is. Ugyan benne volt a bő keretben, de látva az immár meghirdetett, végleges, tizenhárom fős póló válogatott személyi összetételét, aligha lehet azt mondani, hogy márpedig ebben a sorban Török Bélának helye lett volna. Látható ugyanis, hogy Kemény Dénes elsősorban a tapasztalt harcosokra alapoz, aminek lehet előnye is, meg hátránya is. Reméljük, az előbbi eset következik be.

   Szóval Török Béla leginkább a „butuska” jelzővel illethető, Juhász Adrián viszont már komolyabb eset. Hogy meggondolatlan lett volna, amikor valamit felhörpintett? Egy olyan fiatalember, aki konkrétan szerepelhetett volna párjával, Simon Bélával a kormányos nélküli kétevezősök versenyében, annak sokkal jobban kellett volna vigyáznia magára. Azután amikor kiderült a „bukfenc”, valami egészen érthetetlen megnyilvánulások követték egymást. Szinte kétnaponként más és más ügyvédek próbálták megmagyarázni a megmagyarázhatatlant különféle „tanmesékkel”, amelyek csak parodizálták az egyébként elég szomorú esetet.

   Fazekas Róbert esete a legegyértelműbb, hiszen ő már Athénban is „megdőlt”. Igaz, nála akkor nem mutattak ki semmit, így csak az ismételt mintavétel megtagadása volt a bűne. A leadott 25 milliliter kevés volt, utána viszont nem volt hajlandó újat és többet produkálni. A fél világ rajtunk nevetett, ahogyan formálisan elmenekült klubtársával, s szintén szombathelyi kalapácsvetővel, Annus Adriánnal Görögországból, hogy azután sem Szombathelyen, sem a magyar-osztrák határra megadott találkaponton ne adjon vizeletet, illetve meg se jelenjen.

   A nyilvánvalóan vesztett ügyet még jobban elmélyítette a több éven át folyt, nemzetközi pereskedés, aminek csak újabb vereség lehetett a vége. A perköltség kifizetése sem volt egyértelmű, hivatalos kölcsön kellett hozzá. Fazekas a kétéves eltiltást követően visszatért és számos, figyelemre méltó eredményt is elért. A mostani, újabb lebukása viszont ezeket a második hullámban elért eredményeit sem feltétlenül jó megvilágításba helyezi. Bárki jogosan gondol, amit akar, bár ezek természetesen nem megfogalmazható tények.

   Amíg Török és Juhász minden bizonnyal 2013-ban már visszatér a hazai és remélhetőleg a nemzetközi porondra is, addig Fazekas Róbertet jó lenne mielőbb elfelejteni. Aki ugyanis Athén után nem kapott végleges eltiltást és a visszatérés és újbóli versenyzés lehetőségét megint kockára tette, arról nincs mit mondani.

   Talán ő is nyisson egy vendéglőt, mint sorstársa, majd későbbi edzője, Annus Adrián tette. Vagy ha egyedül nem menne, akár társulhatna is Annussal, hiszen a gondolkodásukban igen sok a hasonlóság...


süti beállítások módosítása